Σχεδιασμός πληροφορίας και συστήματος σήμανσης για το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Μαξιμιούκ, Νικολέτα Λετίτσια (My University, 2026)
Η πτυχιακή αυτή εργασία εξετάζει τον σχεδιασμό ενός οπτικού συστήματος σήμανσης, εστιάζοντας στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ. Αφετηρία της μελέτης αποτελεί η παρατήρηση ότι η υφιστάμενη σήμανση δεν είναι ενιαία ή ολοκληρωμένη, γεγονός που φαίνεται να επηρεάζει την πλοήγηση και τον προσανατολισμό στον χώρο. Στόχος της έρευνας είναι να εξετάσει πώς οι βασικές αρχές του σχεδιασμού πληροφορίας και της οπτικής επικοινωνίας, και συγκεκριμένα η απλότητα, η αντίθεση και η συνοχή, επηρεάζουν την αναγνωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα ενός συστήματος σήμανσης και να προτείνει ένα πρωτότυπο σύστημα σήμανσης προσαρμοσμένο για το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών. Η μεθοδολογία ακολουθεί έρευνα δράσης δύο κύκλων, η οποία περιλαμβάνει παρατήρηση του χώρου, ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις και αξιολόγηση πρωτοτύπων. Τα ευρήματα αναδεικνύουν τις πραγματικές ανάγκες των χρηστών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την πλοήγηση, ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πρωτότυπο σύστημα εικονογραμμάτων που ενισχύει την προσβασιμότητα και τη σαφήνεια της πληροφορίας.
Keywords: σήμανση; πλοήγηση; σχεδιασμός πληροφορίας; εικονογράμματα