Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός στην Κύπρο με τη χρήση ανοικτών δεδομένων και συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών - Χρίστου, Γεώργιος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικης, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικό Σχεδιασμός είναι σχετικά ένας καινούριος όρος ο οποίος περιγράφει την διαδικασία ολοκληρωμένου σχεδιασμού της θάλασσας και των παράκτιων ζωνών έτσι ώστε, αφού καταγραφούν όλες οι δραστηριότητες στις περιοχές αυτές, μέσα από ανάλυση βρίσκονται οι περιοχές που χρήζουν σχεδιασμού και σχεδιάζονται ώστε να ικανοποιούν διάφορα κριτήρια. Η χωροθέτηση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων ώστε να εναρμονίζονται με το περιβάλλον είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη τόσο κοινωνικοοικονομικών όσο και οικολογικών οφελών. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2020 όλα τα παραθαλάσσια κράτη μέλη πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό στην θαλάσσια περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης της Κύπρου με εστίαση στην νότια περιοχή του νησιού. Γίνεται ενδελεχής ανάλυση των κύριων σημείων των Ευρωπαϊκών οδηγιών που εκδόθηκαν κατά καιρούς και αφορούν το θέμα, ενώ ταυτόχρονα γίνεται ανασκόπηση σε παραδείγματα σχεδιασμών που έχουν ήδη υλοποιηθεί σε άλλα κράτη μέλη και τρίτες χώρες παίρνοντας ιδέες για τους διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του θέματος ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και το φυσικό περιβάλλον της κάθε περιοχής. Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν μόνο δεδομένα ανοικτής πρόσβασης (Open Data) από διάφορους διεθνής, ευρωπαϊκούς και δημόσιους οργανισμούς. Τα δεδομένα αυτά καταχωρήθηκαν σε βάση δεδομένων Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) και παρουσιάστηκαν σε μια σειρά από χάρτες. Μέσα από τους χάρτες διαφαίνονται οι περιοχές στις οποίες υπάρχει έντονη θαλάσσια και παράκτια δραστηριότητα και δίνεται περισσότερη έμφαση στις περιοχές αυτές. Στην συνέχεια παρουσιάζονται προτάσεις για την κατεύθυνση της ανάπτυξης της θαλάσσιας δραστηριότητας στην Κύπρο, καταδεικνύοντας τόσο τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της κάθε ανάπτυξης.
Keywords: Maritime Spatial Planning; Geographic Information System; Open Data; Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός; Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών; Δεδομένα Ανοικτής Πρόσβασης