Οπτική καμπάνια για την ευαισθητοποίηση σε θέματα κλιματικής αλλαγής – Οι σχεδιαστικές προκλήσεις - Πασχαλίδου, Χρυστάλια (My University, 2022)
Η έλλειψη ευαισθητοποίησης και εκστρατειών ενημέρωσης για την κλιματική αλλαγή είναι ο λόγος που η μελετητήρια οδηγήθηκε προς τον σχεδιασμό και ανάπτυξη καμπάνιας που στοχεύει τους νέους της Κύπρου. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας μέσω της οπτικής και οπτικοακουστικής επικοινωνίας, είναι η ανάπτυξη μιας δημιουργικής και αποτελεσματικής εκστρατείας ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση της κλιματικής αλλαγής. Για να επιτευχθεί αυτό στη πρώτη φάση διεξήγαγε μια εισαγωγή και βιβλιογραφική ανασκόπηση της κλιματικής αλλαγής. Αναλύθηκαν πληροφορίες που αφορούν παγκοσμίως αλλά και την Κύπρο για τις επιπτώσεις αλλά και προκλήσεις του προβλήματος. Αναλυθήκαν πληροφορίες, αρχίζοντας από τις θερμοκρασίες, μεταβολές του κλίματος και βροχοπτώσεις στη Κύπρο. Η γράφουσα κάλυψε τις επιπτώσεις που το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής έχει στην υγεία, τις επιδράσεις των κλιματικών αλλαγών, την άνοδο της θάλασσας, τις εκπομπές τους διοξειδίου του άνθρακα και τα μεταφορικά μέσα. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι η έρευνα δράσης με άτομα ηλικίας 18-25 ετών. Εφαρμόστηκαν δύο μέθοδοι συλλογής δεδομένων και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ερωτηματολόγια και ατομικές συνεντεύξεις. Η ολοκλήρωση της έρευνας δράσης βοήθησαν στην συγκέντρωση πληροφορίων, σημαντικών συμπερασμάτων και προτάσεων για το πως να βελτιωθεί η καμπάνια μελλοντικά.
Keywords: Καμπάνια; Κλιματική Αλλαγή; Παγκόσμια υπερθέρμανση; Λιώσιμο πάγων; Άνοδος της θάλασσας; Campaign; Climate Change; Global Warming; Ice Melting; Rise of the sea