Σχεδιασμός και υλοποίηση πειραματικής πλατφόρμας για την παρακολούθηση κατολισθητικών φαινομένων - Κωνσταντίνου, Νικόλας (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Οι σύγχρονοι ρυθμοί ανάπτυξης επισύρουν την συνεχή κατασκευή τεχνικών έργων με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του σύγχρονου Άνθρωπου. Ωστόσο, πολλές φορές δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα προληπτικά μετρά για την προφύλαξη των έργων από γεωκινδύνους, όπως είναι τα κατολισθητικά φαινόμενα και οι σεισμοί. Οι καταστροφές που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα φαινόμενα είναι σημαντικές καθώς απειλούν ανθρώπινες ζωές. Ως εκ τούτου επιβάλλεται η συνεχής παρακολούθηση των έργων ή των περιοχών υψηλής επικινδυνότητας. Οι σύγχρονες λύσεις παρακολούθησης έχουν υψηλό κόστος και συνεπώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη μεγάλων περιοχών ενδιαφέροντος. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πειραματικής πλατφόρμας αισθητήρων χαμηλού κόστους για τη μελέτη των κατολισθητικών φαινομένων. Η πλατφόρμα χρησιμοποίει σαν κεντρικό υπολογιστή τον μικροϋπολογιστή Raspberry Pi 3 Model B, που διαθέτει την δυνατότητα σύνδεσης με περιφερειακές συσκευές εισόδου/εξόδου. Οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για την συλλογή της απαιτούμενης πληροφορίας είναι : 1)ένας δεκτής GNSS μονής συχνότητας, 2) ένα αδρανειακό σύστημα, και 3) ένας ολοκληρωμένος μετεωρολογικός σταθμός. Η πλατφόρμα συνοδεύεται από κατάλληλο σύστημα τηλεμετρίας για την αποστολή της πληροφορίας σε κατάλληλο εξυπηρετητή μέσω του διαδικτύου. Το προϊόν της παρούσας εργασίας αποδεικνύει ότι σήμερα κάθε άλλο παρά ποτέ είναι δυνατή η δημιουργία μίας λύσης η οποία θα παρέχει συλλογή ετερογενούς πληροφορίας, αποτελέσματα υψηλής ακρίβειας σε χαμηλό κόστος.
Keywords: Raspberry Pi; Κατολίσθηση; Δεκτής GNSS; Αδρανειακά συστήματα