Επίδραση των νοσηλευτικών παρεμβάσεων στη μείωση των λοιμώξεων σε παιδιά με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής - Σιεηττάνη, Κατερίνα (My University, 2023)
Εισαγωγή: Η συχνότητα λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού σε παιδία που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής θεωρείται ένα σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να φέρει αρκετές επιπτώσεις όπως περισσότερες μέρες σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, αυξημένη παραμονή στη PICU, αυξημένη διάρκεια νοσηλείας στο νοσοκομείο και ψηλό κόστος νοσηλείας που επιβαρύνετε το κράτος με επιπλέον έξοδα. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των νοσηλευτικών παρεμβάσεων για μείωση ή εξάλειψη της συχνότητας εμφάνισης λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που βρίσκονται διασωληνωμένα και ενωμένα με μηχανική υποστήριξη. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (MEDLINE, CINAHL) με λέξεις κλειδιά (vap or ventilator associated pneumonia or ventilator acquired pneumonia) AND (picu or pediatric intensive care or pediatric critical care or pediatric intensive care or pediatric critical care) AND (bundles or bundle of care or protocols) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 8 μελέτες, κατά την περίοδο 2012-2023, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως οι νοσηλευτικές παρεμβάσεις στην φροντίδα του ασθενή με βάση μερικών κανόνων που χρειαζόντουσαν να πραγματοποιήσουν μείωσε σημαντικά τα ποσοστά λοίμωξης VAP στις PICUs. Συμπεράσματα: Είναι σημαντικό για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά να γίνεται σωστή νοσηλευτική φροντίδα που έχουν αποδεικτή μέσω νοσηλευτικών παρεμβάσεων από τις βιβλιογραφικές έρευνές. Ο νοσηλευτής είναι ένα σημαντικό πρόσωπο προς τον ασθενή και καθορίζει την έκβαση του.
Keywords: πνευμονία; λοίμωξη; παιδία; PICU; νοσηλευτικές παρεμβάσεις; pneumonia; infection; children; PICU; bundles