Δημιουργία ομάδας από επιλεγμένα μικροβιακά στελέχη για βιοδιάσπαση του Bilge Waste - Μιχαήλ, Φωτούλα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, 2016)
Η παρούσα διατριβή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού προγράμματος Περιβαλλοντικές Βιοεπιστήμες και Τεχνολογία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο «Δημιουργία ομάδας από επιλεγμένα μικροβιακά στελέχη για βιοδιάσπαση του bilge waste» Σκοπός της εργασίας είναι η εύρεση κατάλληλων στελεχών – ομάδας μικροοργανισμών για την αποτελεσματική και γρήγορη βιοδιάσπαση του bilge waste. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο με τίτλο «Θεωρητικό Υπόβαθρο» γίνεται αναφορά στη βιολογική επεξεργασία του αποβλήτου. Αναφέρονται χαρακτηριστικά και σύσταση του bilge waste και για τη βιοαποικοδόμηση των υδρογονανθράκων. Έπειτα γίνεται αναφορά για τις συμβατές διαλυτές ουσίες, το εμπορικό carrier Mutag BioChipTM, τα τσόφλια αυγών και για την προσθήκη νιτρικών σε συνθήκες ψηλής αλατότητας που διαθέτει το απόβλητο για προσαρμογή. Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο «Πειραματικές Μεθόδοι και Τεχνικές» περιγράφεται η θεωρεία των μικροβιολογικών και βιοχημικών τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν. Γίνεται αναφορά στις διαδικασίες απομόνωσης των μικροοργανισμών, στα θρεπτικά υλικά, στις τεχνικές αποστείρωσης και απολύμανσης καθώς επίσης στην ασηπτική τεχνική και φυγοκέντρηση. Τέλος περιγράφονται οι βιοχημικές τεχνικές η φασματοσκοπία UV-VIS και η αναλυτική μέθοδος του COD. Στο τρίτο κεφάλαιο με τίτλο «Πειραματικό Μέρος» περιγράφεται η πειραματική διαδικασία που θα ακολουθείτο για τη βιοδιάσπαση του bilge water. Επιπλέον αναλύονται οι βιολογικές μεθόδοι που πραγματοποιήθηκαν για ακινητοποίηση των κυττάρων. Αρχικά αναφέρεται η προσθήκη συμβατών διαλυτών ουσιών για προσαρμογή σε ψηλή αλατότητα που διαθέτει το απόβλητο και στη συνέχεια ο συνδυασμός τους με νιτρικά για βιοδιάσπαση του αποβλήτου. Στη συνέχεια εξετάστηκαν διάφορα βακτηριακά στελέχη για δημιουργία ομάδας βακτηρίων που σχηματίζουν βιοφίλμ με προσθήκη του εμπορικού carrier Mutag BioChipTM σε influent και effluent bilge waste. Τέλος, πραγματοποιήθηκε μια νέα μέθοδος για την ακινητοποίηση των βακτηρίων που είναι τα κελύφη αυγών που φαίνεται να είναι πολύ αποδοτικά. Στο τέταρτο κεφάλαιο με τίτλο «Αποτελεσμάτα-Συζήτηση Αποτελεσμάτων» παρουσιάζονται και σχολιάζονται τα αποτελέσματα της πειραματικής διαδικασίας. vii Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο με τίτλο Συμπεράσματα – Μελλοντική Έρευνα παραθέτονται τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τα πειραματικά αποτελέσματα στα πλαίσια της παρούσας Πτυχιακής Διατριβής, καθώς και εισηγήσεις για μελλοντική έρευνα στην πειραματική διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Keywords: Μικροοργανισμών; Βιοδιάσπαση; Απόβλητα; Υδρογονάνθρακες