Συμβολή του τεχνητού θηλασμού στη διατροφή των αμνών φυλής Χίου - Μακρής, Γιάννης (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε με στόχο τη μελέτη και συγκέντρωση στοιχείων κάτω από κυπριακές συνθήκες αναφορικά με τις βιολογικές παραμέτρους που σχετίζονται με την εφαρμογή της μεθόδου του τεχνητού θηλασμού σε αρνιά της φυλής προβάτων Χίου η οποία αποτελεί την κύρια φυλή που εκτρέφεται στον τόπο μας. Η μελέτη αυτή αποσκοπούσε στη συγκριτική αξιολόγηση της μεθόδου του τεχνητού θηλασμού με υποκατάστατο γάλακτος με τη μέθοδο του φυσικού θηλασμού. Χρησιμοποιήθηκαν 667 αρνιά φυλής Χίου από τα οποία 312 θήλαζαν τις μητέρες τους και τα 355 τοποθετήθηκαν στο σύστημα τεχνητού θηλασμού. Η κατανομή των αρνιών στα δυό συστήματα, έγινε μα βάση την ημερομηνία γέννησης και το φύλο. Ο απογαλακτισμός όλων των αρνιών έγινε στην ηλικία των 35 ημερών. Το ζωντανό βάρος των αρνιών καταγράφηκε στη γέννηση, απογαλακτισμό και ηλικία 95 ημερών. Κατά τον απογαλακτισμό, τα αρνιά του φυσικού θηλασμού είχαν ψηλότερο βάρος (13.66 kg) από τα αρνιά του τεχνητού θηλασμού (12.31 kg) και επίσης, ο ρυθμός ανάπτυξης μέχρι τον απογαλακτισμό ήταν ψηλότερος στα αρνιά του φυσικού (0.261 kg/ημέρα) από ότι στα αρνιά του τεχνητού θηλασμού (0.213 kg/ημέρα). Μετά τον απογαλακτισμό και μέχρι την ηλικία των 95 ημερών, ο ρυθμός ανάπτυξης των αρνιών στα δυο συστήματα θηλασμού ήταν ο ίδιος, αλλά υπήρχε μια μικρή και στατιστικά σημαντική διαφορά περίπου 2 κιλών στο ζωντανό βάρος των 95 ημερών υπέρ των αρνιών του φυσικού θηλασμού. Συμπερασματικά αναφέρεται ότι, κάτω από κυπριακές συνθήκες, η εκτροφή αρνιών φυλής Χίου με υποκατάστατο γάλακτος και σύστημα τεχνητού θηλασμού μέχρι τον απογαλακτισμό είναι επιτυχής και παρά τις μικρές διαφορές στο ζωντανό βάρος που παρατηρήθηκαν υπέρ των αρνιών του φυσικού θηλασμού στον απογαλακτισμό και στην ηλικία των 95 ημερών, ο ρυθμός ανάπτυξης μετά τον απογαλακτισμό, ήταν ο ίδιος και στις δυό ομάδες. Η υιοθέτηση και εφαρμογή του συστήματος τεχνητού θηλασμού από τους προβατοτρόφους θα εξαρτηθεί κυρίως, από οικονομικές παραμέτρους όπως η τιμή του υποκατάστατου γάλακτος, το κόστος αγοράς και λειτουργίας συσκευών τεχνητού θηλασμού σε συσχετισμό με την τιμή του πρόβειου γάλακτος και τις δαπάνες άμελξης.
Keywords: Τεχνητός θηλασμός; Αρνιά φυλής Χίου