Η θέση ύπνου του βρέφους και η σχέση της με το Σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου - Στυλιανού, Χρυσάνθη (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι ο ξαφνικός θάνατος ενός βρέφους ηλικίας 1 έως 12 μηνών που δεν προέρχεται από κάποια ασθένεια αλλά συμβαίνει ξαφνικά και αναίτια. Συμβαίνει κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια του ύπνου για αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθούνται κάποιοι βασικοί κανόνες ασφαλείας για τον ύπνο. Πρόσφατες έρευνες επισημαίνουν ότι ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι το βρέφος κοιμάται μπρούμυτα (πρηνής θέση). Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης της ερευνητικής βιβλιογραφίας θα είναι η αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ της θέσης ύπνου του βρέφους με το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Υλικό και μέθοδος: Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί είναι η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας στη βάση δεδομένων PubMed και Google Scholar. Οι λέξεις κλειδιά που θα χρησιμοποιηθούν είναι sleep position OR prone position OR risk factors AND sudden infant death syndrome. Αποτελέσματα: Μέσα από τη συστηματική ανασκόπηση που έγινε εντοπίστηκαν 8 ερευνητικά άρθρα μεταξύ των περιόδων 2000-2013 που ανταποκρίνονται στα κριτήρια της παρούσας μελέτης. Ακολούθως διαπιστώθηκε πως η θέση ύπνου του βρέφους έχει σχέση με το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Συμπεράσματα: Αρχικά παρατηρούμε ότι το Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ερευνητές μέχρι και σήμερα. . Παρόλα αυτά στις μέρες μας όλοι συμφωνούν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του SIDS είναι η πρόληψή του. Επομένως, η αποφυγή της πρηνής θέσης ύπνου, το βρέφος να κοιμάται στην κούνια του και όχι στο κρεβάτι των γονιών του, να μην καπνίζουν οι γονείς, καθώς και να μην τοποθετούνται πολλά κλινοσκεπάσματα πάνω στο βρέφος έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της συχνότητας εμφάνισης του συνδρόμου, φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε μερικές χώρες, όπου τα προγράμματα πρόληψης και εκπαίδευσης έτυχαν γενικής αποδοχής και εφαρμογής.
Keywords: Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου; Θέση ύπνου; Πρηνής θέση; Παράγοντες κινδύνου