Βελτιώσεις και προσθήκη λειτουργιών σε ένα ανοικτού λογισμικού σύστημα διαχείρισης μαθημάτων - Αντωνίου, Κυριακή (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εν έτη 2014, όπου ο προσωπικός υπολογιστής είναι εκείνο το μέσο που χρησιμοποιείτε κατά κόρον για σκοπούς επικοινωνίας, ενημέρωσης, μάθησης και διαχείρισης, σε συνδυασμό με την ραγδαία και οργιασμένη εξέλιξη των τερματικών σε όρους υλικό (hardware) και λογισμικό (software), έγινε επιτακτική η ανάγκη εκμετάλλευσης όλου του φάσματος δυνατοτήτων της εκπαίδευσης με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση η χρήση προϊόντων λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Το ελεύθερο λογισμικό ή το λογισμικό ανοιχτού κώδικα (open source) έχει γνωρίσει ιδιαίτερη διάδοση πρόσφατα, τόσο ως προϊόν όσο και ως ιδέα. Η ιδέα ελεύθερου λογισμικού που αναπτύσσεται ομαδικά από την παγκόσμια προγραμματιστική κοινότητα για το καλό του συνόλου διαθέτει αυτονόητη γοητεία. Μεγάλες κοινότητες ανθρώπων με πανομοιότυπους στόχους και ενδιαφέροντα δημιουργούνται και συνεργάζονται, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη μιας εφαρμογής, ενός συστήματος που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τους στο μέγιστο βαθμό. Βλέποντας τα οφέλη από τη χρήση εφαρμογών αυτού του τύπου, ολοένα και περισσότεροι χρήστες, ιδιώτες αλλά και εταιρείες υιοθετούν την χρήση τους και διεισδύουν σε αυτές τις ρηξικέλευθες τεχνοτροπίες. Συν το χρόνο, κολοσσιαίες εταιρείες κατασκευής λογισμικού διαθέτουν τον κώδικα τους ελεύθερα προς τον καθένα που θέλει να τον τροποποιήσει, να τον χρησιμοποιήσει και να τον βελτιώσει. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ένα σύστημα διαχείρισης μαθημάτων ανοικτού κώδικα, το Moodle. Το Moodle αποτελεί τον πυρήνα και στυλοβάτη των προσπαθειών για διαχείριση και προώθηση της μάθησης σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μια πληθώρα από ανώτατους εκπαιδευτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, με φήμη και κύρος στον τομέα τους το χρησιμοποιούν. Μπορεί κάλλιστα να ταυτιστεί ως ο συνδετικός κρίκος εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φοιτητών, και έχει μία από τις μεγαλύτερες ομάδες ανοιχτού κώδικα στον κόσμο. Βλέψη της παρούσας διπλωματικής ήταν αρχικά η τριβή με συστήματα ανοικτού λογισμικού, η εγκατάσταση των εργαλείων που απαιτούνταν για την επεξεργασία του κώδικα και τέλος, η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης λειτουργίας και η αποδοχή της από την κοινότητα του Moodle. Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι ο αναγνώστης εφόσον διαβάσει τα κεφάλαια της, να είναι σε θέση να εγκαταστήσει την πλειάδα εργαλείων που αναφέρονται σε αυτήν, και στη συνέχεια εκμεταλλευόμενος την γνώση που απέκτησε, να είναι σε θέση να αναπτύξει μια δική του λειτουργία και να την υποβάλει.
Keywords: Free Software; Open-Source Software; Ελεύθερο Λογισμικό; Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα