Αποτίμηση σεισμικής επάρκειας κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα με λείες ράβδους - Χαραλάμπoυς, Άννα Μαρία (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2019)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την αποτίμηση της συμπεριφοράς και επάρκειας πολυώροφου κτηρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα έναντι σεισμικών δράσεων. Η υφιστάμενη κατασκευή είναι ένα τριώροφο κτήριο. Ο έλεγχος της φέρουσας ικανότητάς του πραγματοποιείται με τη χρήση της ανελαστικής στατικής ανάλυσης (μέθοδος pushover) βάσει των αντίστοιχων διατάξεων του Ευρωκώδικα 8 μέρος 3. Η έκβαση της αποτίμησης υποδεικνύει την επάρκεια της κατασκευής έναντι στις αναμενόμενες σεισμικές δράσεις καθορίζοντας κατά πόσο ο υφιστάμενος φορέας είναι επαρκής ή χρήζει επέμβασης/επισκευής ή ενίσχυσης του. Στο Κεφάλαιο 2 αρχικά γίνεται αναφορά στις γενικές αρχές συμπεριφοράς μελών από οπλισμένο σκυρόδεμα με λείες ράβδους οπλισμού. Καμπτική συμπεριφορά μελών από οπλισμένο σκυρόδεμα, μέγιστη γωνιά στροφής χορδής μονώροφου υποστυλώματος και επέκταση του υφιστάμενου προσομοιώματος σε πολυώροφα υποστυλώματα. Στο Κεφάλαιο 3 παρουσιάζεται η συμπεριφορά μελών σε επίπεδο διατομής. Ενώ στο Κεφάλαιο 4 περιγράφεται η μέθοδος της ανελαστικής στατικής ανάλυσης και ο στόχος με αναφορά στο Ευρωκώδικα 8 μέρος 1 και 3. Στο Κεφάλαιο 5 δίνεται συνοπτική περιγραφή του υφιστάμενου φορέα, καθώς παρουσιάζεται η μορφολογία της κατασκευής, λεπτομέρειες των δομικών στοιχείων της κατασκευής, τα υλικά κατασκευής, τα φορτία που καταπονούν την κατασκευή και η προσομοίωση της. Στο Κεφάλαιο 6 περιγράφονται οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στα δομικά υλικά του φορέα, σκυρόδεμα και οπλισμός, στο Κεφάλαιο 7 παρουσιάζεται η εγκατάσταση των υλικών ενισχύσεις στα σημεία όπου είχαν αστοχήσει νωρίτερα από το πρώτο κύκλο φόρτισης, καθώς οι στόχοι του υπό εξέταση σχεδίου. Τέλος στο Κεφάλαιο 8 αναλύονται τα πειραματικά αποτελέσματα πριν και μετά την εγκατάσταση ενισχύσεις με σύνθετα υλικά αλλά και μετά την προσομοίωση του μοντέλου στο σχεδιαστικό λογισμικό όπου είχε πραγματοποιηθεί μη γραμμική στατική ανελαστική ανάλυση μέθοδος “push-over” σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 8. Λέξεις κλειδιά: λείες χαλύβδινές ράβδοι, μανδύας περίσφιξης από σύνθετα ινoπλισμένα πoλυμερή, oπλισμένo σκυρόδεμα, Ευρωκώδικας 8 - μέρoς 1 & 3, όριo θραύσης, όριo απόδoσης , κυκλική φόρτιση, επικάλυψη - μάτηση.
Keywords: Λείες χαλύβδινές ράβδοι; Μανδύας περίσφιξης από σύνθετα ινoπλισμένα πoλυμερή; Οπλισμένo σκυρόδεμα; Ευρωκώδικας 8 - μέρoς 1 & 3; Όριo θραύσης; Όριo απόδoσης; Κυκλική φόρτιση; Επικάλυψη - μάτηση; Smooth steel bars; Fiber reinforced polymer jacket; Reinforced concrete; Eurocode 8 - part 1 & 3; Ultimate limit; Yield limit; Cyclic loading; Overlap