Η αποτελεσματικότητα της CAM για την αντιμετώπιση του οσφυϊκού ή/και πυελικού πόνου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης - Λεοντίου, Μαριάννα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Το πιο συχνό πρόβλημα που έχουν οι εγκυμονούσες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους είναι ο οσφυϊκούς η/και πυελικός πόνος. Η αντιμετώπιση γίνετε τις πλείστες φορές με φαρμακευτική θεραπεία διότι οι εγκυμονούσες δεν γνωρίζουν άλλους τρόπους διαχείρισης του πόνου. Η CAM είναι ένας άλλος τρόπος για να αντιμετώπιση μια γυναίκα τον πόνο με ασφάλεια και ευκολία. Σκοπός: Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής στην αντιμετώπιση του οσφυϊκού ή/και πυελικού πόνου σε γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Υλικό- Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την εύρεση των επιστημονικών μελετών ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας, σε έγκυρες βάσεις δεδομένων (Pubmed, Cochrane, Cinahl). Αποτελέσματα: Με το τέλος της συστηματικής ανασκόπησης επιλέχθηκαν 8 μελέτες (με διαφορετική μέθοδο) οι οποίες ήταν δημοσιευμένες στο επιτρεπτό χρονολογικό πλαίσιο που ορίστηκε (2014-2019) και πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Από τα ευρήματα της ανασκόπησης φάνηκε ότι σε επτά από τις οκτώ συμπληρωματικές ή/και εναλλακτικές μεθόδους που εφαρμόστηκαν υπήρχε σημαντική μείωση του οσφυϊκού ή/και πυελικού πόνου στην εγκυμονούσες. Επιπρόσθετα διερευνήθηκαν και κάποιες επιπλέον μεταβλητές οι οποίες είναι ο βαθμός ανικανότητας, το επίπεδο λειτουργικότητας- κινητικότητας, η κατάσταση ψυχικής υγείας και η κατάσταση υγείας. Παρατηρήθηκε επίσης και σε αυτές τις μεταβλητές η θετική επίδραση της CAM στις εγκυμονούσες. Συμπέρασμα: Η CAM διαπιστώθηκε ότι έχει θετική επίδραση στις εγκυμονούσες για την αντιμετώπιση του οσφυϊκού ή/και πυελικού πόνου αλλά και την αντιμετώπιση άλλων καταστάσεων. Ο νοσηλευτής οφείλει να εφαρμόζει την CAM στην κλινική του πρακτική όσο συχνά γίνετε και όπου η συνθήκη το επιτρέπει για να διασφαλίζει την υγεία της εγκύου αλλά και του εμβρύου αποφεύγοντας τις φαρμακευτικές θεραπείες.
Keywords: Συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική; Οσφυϊκός πόνος; Πυελικός πόνος; Εγκυμονούσα; Εγκυμοσύνη; Μέθοδοι; Complementary and alternative medicine; Lumbar pain; Pelvic pain; Pregnant women; Pregnancy; Methods