Χορήγηση κυτταροστατικών φαρμάκων από τους νοσηλευτές σε ασθενείς με κακοήθεια, κάτω από ακατάλληλες συνθήκες στο νοσοκομείο και οι επιπτώσεις στην υγεία τους - Μαυρομμάτης, Γεώργιος (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η προστασία του νοσηλευτικού προσωπικού κατά τη χορήγηση επικίνδυνων φαρμάκων αποτελεί ένα σύγχρονο πρόβλημα το οποίο χρήζει άμεσης επίλυσης. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διερεύνηση της διαθεσιμότητας προστατευτικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από τους ογκολογικούς νοσηλευτές και οι επιπτώσεις στην υγεία τους όταν εκτεθούν σε κυτταροστατικά φάρμακα, καθώς και αν γίνεται λανθασμένη διαχείριση αυτών των φαρμάκων που οδηγούν σε πιθανές διαρροές υπολειμμάτων στο χώρο εργασίας τους. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (Google Scholar, PubMed, Cinahl) με λέξεις κλειδιά (chemotherapy), (safety measures), (exposure), (administration) και (nurse or nursing) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 8 μελέτες κατά τη περίοδο 2015-2020, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως αρκετό νοσηλευτικό ογκολογικό νοσηλευτικό εργάζεται κάτω από ακατάλληλες συνθήκες εργασίας χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη προστασία του με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε βλαβερές για τον οργανισμό του ουσίες, όπως επίσης και χρήση λιγότερου προστατευτικού εξοπλισμού λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας ή άγνοια τους για τις επιπτώσεις στην υγεία τους. Συμπεράσματα: Το νοσηλευτικό προσωπικό χρειάζεται να προστατευτεί κατάλληλα για να εξασκεί αποτελεσματικά το επάγγελμα του, χωρίς να ανησυχεί και για τη δική του υγεία. Ωστόσο φαίνεται πως είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν για την ορθή χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και να γίνεται έλεγχος πως εφαρμόζονται καθώς πρέπει.
Keywords: Χημειοθεραπεία; Μέτρα ασφαλείας; Έκθεση; Χορήγηση; Νοσηλευτής; Νοσηλευτική