Ποιότητα ζωής των εφήβων με μεσογειακή αναιμία - Παντελή, Γιώργος (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η Μεσογειακή Αναιμία είναι μία εκ γενετής ανωμαλία του αίματος που απαιτεί χρονικές μεταγγίσεις αίματος και θεραπείες αποσιδήρωσης για να αφαιρεθεί ο επιπλέον σίδηρος που παράγεται στο κορμί. Εάν αυτό δεν γίνει τότε καταστρέφονται ζωτικά όργανα αφού οι αυξημένες ποσότητες σιδήρου που συσσωρεύονται στο αίμα γίνονται τοξικές και μπορεί οδηγήσουν στον θάνατο Η μεσογειακή αναιμία είναι μία από τις σοβαρότερες κληρονομικές παθήσεις και αποτελεί συχνό φαινόμενο στην περιοχή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή και τη Ν.Α Ασία. Χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας έχει θρηνήσει πολλά θύματα από την Μ.Α.
Keywords: Θαλασσαιμία; Θαλασσαιμία σε παιδιά--Διάγνωση; Thalassemia; Thalassemia in children--Diagnosis