Διαχείριση υδάτινων πόρων και χωροθέτηση μονάδας αφαλάτωσης στη Κύπρο μέσω γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων - Παντελή, Ανδρέας (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εκπονήθηκε μέσα στα πλαίσια των προπτυχιακών σπουδών του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, με θέμα « Διαχείριση Υδάτινων Πόρων και Χωροθέτηση Μονάδας Αφαλάτωσης στη Κύπρο μέσω Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων». Στόχος της πτυχιακής εργασίας αυτής είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων και των μονάδων αφαλάτωσης στην Κύπρο, καθώς επίσης τα κριτήρια που υπόκεινται για την χωροθέτηση τους και τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του μεγάλου υδατικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια γενική αναφορά για την Κύπρο όσον αφορά το πληθυσμό, την τοποθεσία, τη μορφολογία, τα κλιματολογικά και μετεωρολογικά στοιχεία του νησιού. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στην υδρολογία της Κύπρου και παρουσιάζεται το υδατικό ισοζύγιο. Επίσης αναφέρονται οι επιφανειακοί και υπόγειοι υδάτινοι πόροι οι βροχοπτώσεις, τα υδατικά έργα, καθώς και οι χρήσεις του νερού στις διάφορες κατηγορίες, όπου και διαφαίνεται η σημαντικότητα του νερού και κατ’ επέκταση η χρήση του στους διάφορους τομείς της ανθρώπινης κοινωνίας. Ακολούθως, στο τρίτο κεφάλαιο δίνεται ο ορισμός της διεργασίας της αφαλάτωσης, περιγράφονται αναλυτικά οι διάφορες τεχνολογίες – μέθοδοι ανά κατηγορία. Μεγάλο μέρος της παρούσας διπλωματικής, καταλαμβάνει το τέταρτο κεφάλαιο με θέμα της μονάδες Αφαλάτωσης στην Κύπρο, όπου κι αναπτύσσεται η κύρια μέθοδος αφαλάτωσης που χρησιμοποιείτε στις μονάδες (μέθοδος αντίστροφης όσμωσης) και περιγράφεται αναλυτικά η λειτουργία όλων των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης στη νήσο καθώς επίσης και των υπολοίπων που πρόκειται να κατασκευαστούν. Και τέλος στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύω τις παραμέτρους και τα στάδια που πρέπει να ληφθούν για την χωροθέτηση μιας μονάδας αφαλάτωσης σε σχέση με τις ανάγκες που υπόκειται η συγκεκριμένη περιοχή και με εργαλεία όπως τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS), κάνω μελέτη για την βέλτιστη περιοχή εγκατάστασης μιας μονάδας στην περιοχή της Πάφου στα Κούκλια εφαρμόζοντας πολυκριτηριακή ανάλυση. Στο τέλος, παρατίθενται μερικά προτεινόμενα μέτρα προς αντιμετώπιση της δυσχερούς υδατικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Κύπρος και παραθέτω τα συμπεράσματα που προσκόμισα κατά την πορεία εκπόνησης της διπλωματικής μου εργασίας.
Keywords: υδατικό ισοζύγιο; μονάδες Αφαλάτωσης; μέθοδος αντίστροφης όσμωσης; χωροθέτησης; GIS: Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών; πολυκριτηριακή ανάλυση