Παραγωγή συμφώνων σε Προγλωσσικά κωφά νήπια με Κοχλιακό Εμφύτευμα κατά το στάδιο του βαβίσματος - Μανώλη, Θεοδώρα (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2020)
O σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσει την παραγωγή των συμφώνων σε προ-γλωσσικά κωφά Ελληνόφωνα νήπια με Κοχλιακό Εμφύτευμα (ΚΕ) από το στάδιο του κανονιστικού βαβίσματος έως το ποικιλόμορφο βάβισμα. Συγκεκριμένα αναλύθηκε ο τόπος, τρόπος άρθρωσης και η ηχηρότητα μέχρι την μετεγχειρητική ηλικία των 1:1 ετών. Για την ανάλυση της προ-γλωσσικής ομιλίας χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ακροατικής ανάλυσης. Συνολικά καταγράφηκαν 204 ηχογραφήσεις οι οποίες μεταγράφηκαν με την βοήθεια του Διεθνές Φωνητικού Αλφαβήτου (ΔΦΑ). Η παρούσα μελέτη είναι ποιοτική, για την επεξεργασία των δεδομένων. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης τα νήπια, ανέδειξαν την κατάκτηση δώδεκα συμφώνων. Ειδικότερα, όσον αφορά τον τόπο άρθρωσης, τα δειχιλικά εμφανίστηκαν με το μεγαλύτερο ποσοστό συχνότητας, σημειώνοντας 45% και στην δεύτερη θέση πολύ κοντά, τα φατνιακά σύμφωνα με ποσοστό 44%. Συνεχίζοντας, με τον τρόπο άρθρωσης, τα εξωθητικά κλειστά κατέκτησαν την πρώτη θέση σημειώνοντας ποσοστό 71% και τα ρινικά στην δεύτερη θέση με ποσοστό 14%. Τέλος, για την ηχηρότητα, τα άηχα σύμφωνα εμφανίζονται 253 φορές σε αντίθεση με τα ηχηρά που παρουσιάζονται μόνο 211 φορές. Συμπερασματικά: α) η πρώιμη ακουστική απώλεια δεν επηρεάζει σημαντικά την απόκτηση των συμφώνων στα νήπια με ΚΕ. β) Τα Ελληνόπουλα νήπια που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη, εμφάνισαν την ίδια σειρά εμφάνισης σε ότι αφορά τον τόπο και τρόπο άρθρωσης των συμμετεχόντων της Αγγλικής και Γαλλικής βιβλιογραφίας σε αντίθεση με τα διαφορετικά αποτελέσματα στην ηχηρότητα των συμμετεχόντων της Ολλανδικής βιβλιογραφίας.
Keywords: Προ-γλωσσική ομιλία νηπίων; Κανονιστικό βάβισμα; Ακροατική ανάλυση; Σύμφωνα; Κοχλιακό εμφύτευμα; Pre-lexical speech; Auditory analysis; Consonants; Canonical babbling cochlear implant