Ξενοδοχειακή βιομηχανία ως ελκυστικός χώρος εργασίας: ερευνώντας τις αντιλήψεις ξενοδοχοϋπάλληλων, στην Κύπρο μετά την πανδημία COVID-19 - Παναγιώτου, Πωλίνα (My University, 2022)
Η παρούσα έρευνα σκοπό έχει την αξιολόγηση του αντίκτυπου της πανδημίας στην ξενοδοχειακής βιομηχανίας και πιο συγκεκριμένα στην ελκυστικότητα της ως χώρος εργασίας. Τα τελευταία τρία χρόνια με την εμφάνιση της πανδημίας παρατηρήθηκε αβεβαιότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ξενοδοχειακή βιομηχανία είδαμε ότι πλήγηκε σε πολλούς και αστάθμητους παράγοντες λόγω του COVID-19, και ένας από αυτούς ήταν η ελκυστικότητα του κλάδο ως χώρος εργασία και ως εργοδότης. Η πανδημία έχει φέρει νέες καταστάσεις, νέες προτεραιότητες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να δίνουν έμφαση σε αυτά αψηφώντας τις ανάγκες του εργατικού δυναμικού τους. Συνδυαστικά με τις νέες συγκυρίες που επέφερε η πανδημία επηρέασε ψυχολογικά, επαγγελματικά, αλλά και προσωπικά τους περισσότερους υπαλλήλους που εργάζονται στην συγκεκριμένη βιομηχανία. Έτσι, η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην ανάδειξη τρόπων με τον οποίο ο κάθε ξενοδοχειακός οργανισμός μπορεί να συντείνει στην μεγιστοποίηση της ελκυστικότητας σε κάθε δυσμενή περίοδο. Για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε ως μελέτη περίπτωσης το νησί μας, η Κύπρος, καθώς επίσης η μέθοδος της τριγωνοποίησης η οποία συμπεριλαμβάνει ποσοτική αλλά και ποιοτική έρευνα. Αναλυτικότερα, διεξάχθηκαν 11 ημι-δομημένες συνεντεύξεις σε ξενοδοχοϋπαλλήλους σε όλη το νησί καθώς επίσης διανεμήθηκαν εκατοντάδες ερωτηματολόγια σε άτομα που εργάζομαι στο ξενοδοχειακό κλάδο σκιαγραφώντας έτσι τις δικές τους απόψεις στο θέμα αυτό. Η έρευνα έδειξε ότι με το κατάλληλο και ένα ορθολογικά δομημένο σχεδίου αντιμετώπισης, ανάπτυξης αλλά και ανέλιξης του προσωπικού θα μπορέσει η βιομηχανία να ορθοποδήσει και ταυτόχρονα να αυξήσει την ελκυστικότητα βιομηχανία ως εργοδότης αλλά και την αποτελεσματικότητά της.
Keywords: Ξενοδοχειακή βιομηχανία; Πανδημία; COVID-19; Ελκυστικότητα; Εργοδότης; Εργατικό δυναμικό