Σύγκριση υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας των συστημάτων υγείας Κύπρου και Ελλάδας και προτεινόμενα μέτρα βελτίωσής τους - Καραθανάση, Κωνσταντινιά; Μαλλιαρού, Μαρία; Σαράφης, Παύλος; Ζυγά, Σοφία (My University, 2009)
Η συγκριτική μελέτη των δεικτών υγείας των δύο χωρών έδειξε ότι για την Ελλάδα η ΠΦΥ πρέπει να εστιαστεί στην ανάπτυξη φροντίδας μεγαλύτερης ηλικίας ασθενών μέσω της κατ΄οίκον νοσηλείας και της μετανοσοκομειακής φροντίδας και για την Κύπρο στον οικογενειακό προγραμματισμό και τη φροντίδα μητέρας και παιδιού. Επίσης και στις δύο χώρες πρέπει να εφαρμοστούν προγράμματα αγωγής υγείας για πρόληψη καρδιοπαθειών, και καρκίνου, για προαγωγή της φυσικής άσκησης και επαναφορά της μεσογειακής διατροφής.
Keywords: Πρωτοβάθμιας φροντίδα; Σύστημα υγείας; Ελλάδα; Κύπρος