Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των λοιμώξεων από παρεμβατικές συσκευές σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Κυπριακής Δημοκρατίας - Ιορδάνου, Στέλιος (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Οι λοιμώξεις που σχετίζονται με χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας αποτελούν αδιαμφισβήτητα τον σημαντικότερο δυσμενή παράγοντα για τους νοσηλευόμενους ασθενείς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), μειώνοντας σημαντικά το προσδόκιμο ζωής τους. Η πλειονότητα των πασχόντων φέρει παρεμβατικές συσκευές όπως τραχειοσωλήνα, κεντρικό φλεβικό καθετήρα και ουροκαθετήρα, συσκευές οι οποίες αποτελούν την κύρια πύλη εισόδου παθογόνων μικροοργανισμών, που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης βαριάς οργανικής βλάβης ή και θανάτου. Η ενεργητική επιτήρηση και η συστηματική καταγραφή των λοιμώξεων μέσα από διεθνώς χρησιμοποιούμενα εργαλεία, έχει επιτρέψει την ακριβή γνώση του μεγέθους του προβλήματος των λοιμώξεων και έχει οδηγήσει στη δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων πρόληψης με τεκμηριωμένα αποτελέσματα.
Keywords: Λοιμώξεις; Μονάδα Εντατικής Θεραπείας