Ο ρόλος και η συνεισφορά των γραφιστών προς την αειφορία - Ανδρέου, Αθηνά (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η ερευνητική εργασία με την οποία θα ασχοληθώ έχει τίτλο «Ο ρόλος και η συνεισφορά των γραφιστών προς την αειφορία». Η εργασία αυτή αφορά τη μελέτη περιπτώσεων, μέσα από την οποία φαίνεται πως οι γραφίστες συνεισφέρουν στην αειφορία και με ποιο τρόπο.Οι πληροφορίες προέρχονται από συνεντεύξεις με άτομα που έχουν κάποια γνώση ή σχέση με το θέμα, όπως επαγγελματίες γραφίστες και φοιτητές γραφιστικής.Με βάση τις συνεντεύξεις έγινε έρευνα και βγήκαν κάποια συμπεράσματα.Οι γραφίστες τείνουν να επηρεάζουν θετικά αλλά και αρνητικά την αειφορία.Οι γραφικές τέχνες είναι από τις βιομηχανίες που μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στο περιβάλλον.Το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος δεν έχει αφήσει αδιάφορη τη βιομηχανία των γραφικών τεχνών, που έχει πλέον συνειδητοποιήσει την ανάγκη μιας ήδη εφαρμοζόμενης περιβαλλοντολογικής πρακτικής.Η τεχνολογία έρχεται να βοηθήσει την βιομηχανία των γραφικών τεχνών, λαμβάνοντας υπόψη της την ποιότητα του περιβάλλοντος.Οι γραφίστες χρησιμοποιούν μελάνια φιλικά προς το περιβάλλον, ανακυκλώσιμα χαρτιά τα οποία δε μειώνουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος, μηχανήματα, εκτυπωτικές μηχανές, επίσης φιλικές προς το περιβάλλον οι οποίες είναι οικονομικές και δεν σπαταλάνε τόσο πολύ μελάνι, όσο οι κοινές εκτυπωτικές μηχανές.Οι γραφίστες τείνουν να ανακυκλώνουν τα χαρτιά και να ευαισθητοποιούν τους πελάτες και τους καταναλωτές να ανακυκλώνουν τα προϊόντα ή να τα ξαναχρησιμοποιούν.Υπάρχουν πολλά αντικείμενα που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων με ήδη υπάρχοντα υλικά, όπως οι γραφίστες που χρησιμοποιήσουν σκουπίδια και ανακυκλώσιμα αντικείμενα.Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας.
Keywords: Graphic artists; Γραφίστες