Μεταβολές στην ποιότητα ζωής και στην ψυχοσύνθεση παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 - Γεωργίου, Βαρβάρα (My University, 2023)
Εισαγωγή: Η εργασία αφορά το ζήτημα των μεταβολών της ποιότητας ζωής και ψυχοσύνθεσης σε παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Το θέμα κρίθηκε ενδιαφέρον, επειδή αποτελεί ένα σύγχρονο πρόβλημα που έχει όχι μόνο ιατρικό και κοινωνικό χαρακτήρα αλλά και έντονα νοσηλευτικό – Δηλαδή σχετίζεται με το επάγγελμα του νοσηλευτή. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει όσα περισσότερα ζητήματα αφορούν την ποιοτική ζωή και ψυχοσύνθεση σε παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 μέσα από μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση επιστημονικών ερευνών. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (αναφέρονται αναλυτικά στο αντίστοιχο κεφάλαιο) με λέξεις κλειδιά «quality of life and psychological well-being in children with type 1 diabetes» σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 15 μελέτες, κατά την περίοδο Νοέμβριος 2022 – Μάρτιος 2023, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Εφαρμόστηκε μια συγκεκριμένη στρατηγική αναζήτησης της βιβλιογραφίας και εντοπίστηκαν πέντε (5) πρωτογενείς έρευνες, τέσσερις (4) ποσοτικές και μια (1) ποιοτική. Συμπεράσματα: Διαπιστώθηκε ότι, οι ασθενείς αυτοαξιολογούνται ως άτομα που απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής, όταν χρησιμοποιούν σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης/διαχείρισης του Διαβήτη Τύπου 1 (π.χ. αντλία αυτόματης έγχυσης ινσουλίνης) και όταν βρίσκονται σε ένα περιβάλλον παρακολούθησης που θεωρούν ασφαλές, όπως, για παράδειγμα, όταν παρακολουθούνται από μια εξειδικευμένη κλινική για νεανικό διαβήτη.
Keywords: σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1; ποιοτική ζωή; ψυχοσύνθεσης παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1; diabetes mellitus type 1; quality of life; psychosynthesis of children with diabetes mellitus type 1