Αξιολόγηση των γνώσεων εγκύων γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη κύησης σχετικά με την ασθένεια τους στην Κύπρο - Παφίτη, Κυριακή (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης (ΣΔΚ) είναι μία ασθένεια η οποία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τηνΔιεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη(IDF) το 2019 υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 223 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν με διαβήτη. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί στα 343 εκατομμύρια μέχρι το 2045. Η "Γνώση" διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών και στον καλύτερο έλεγχο τους ως εκ τούτου όπου διαπιστώνεται έλλειψη γνώσης για μια ασθένεια επιβάλλεται να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για να επιτευχθούν ψηλότερα επίπεδα γνώσεις. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση των γνώσεων εγκύων γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη κύησης, σχετικά με την ασθένεια τους στην Κύπρο. Υλικό και μέθοδος: Για την υλοποίηση της μελέτης χρησιμοποιήθηκε περιγραφικός σχεδιασμός συσχέτισης. Για τη συλλογή δεδομένων χρησιμοποιήθηκε δειγματοληψία ευκολίας. Τα ερωτηματολόγια δόθηκαν σε 45 έγκυες γυναίκες με ΣΔΚ. Η συλλογή δεδομένων υλοποιήθηκε με τη χρήση του ερωτηματολογίου με όνομα «Gestational DiabetesMellitus Knowledge Questionnaire» (GDMKQ).Η στατιστική ανάλυση περιλαμβάνει περιγραφική στατιστική, όπως επίσης και απαραμετρικές στατιστικές δοκιμασίες. Αποτελέσματα: Στην παρούσα μελέτη ερευνήθηκε το επίπεδο γνώσης των εγκύων γυναικών με ΣΔΚ σχετικά με την ασθένεια τους σε σχέση με δημογραφικούς παράγοντες όπως είναι η ηλικία, η εθνικότητα, ο αριθμός κυήσεων, το εκπαιδευτικό επίπεδα και η επαγγελματική τους κατάσταση. Τα αποτελέσματα με τις ψηλότερες στατιστικές τιμές που αποδεικνύουν ότι υπάρχει επαρκής γνώση για την ασθένεια τους κατέδειξαν στις γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών (10,89 ± 0,564) οι οποίες έχουν Κυπριακή Υπηκοότητα (10,31 ± 0,439) και δεν εργάζονται (10,06 ± 0,958).Επίσης διαφάνηκε ότι επαρκείς γνώσεις έχουν οι έγκυες που βρίσκονται στη πρώτη κύηση (9,94 ± 0,615) και έχουν εκπαιδευτικό επίπεδο Λυκείου (9,95 ± 0,752). Σε σχέση με τα κλινικά χαρακτηριστικά επαρκείς γνώσεις έχουν οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό με ΣΔ (10,69 ± 0,936) και αυτές που ακολουθούσαν την διατροφή ως μέτρο θεραπείας της ασθένειας τους (9,90 ± 0,486). Παράλληλα διενεργήθηκαν στατιστικές αναλύσεις που έδειξαν στατιστικά σημαντική συσχέτιση της Γνώσης με τη εθνικότητα (p = 0,05, p = 0,05) και το οικογενειακό ιστορικό ΣΔ ( p =0,023, p < 0,05). Συμπεράσματα: Με αφορμή την παρούσα μελέτη η οποία μπορεί να θεωρηθεί καινοτόμος για την Κύπρο, αφού για πρώτη φορά καταγράφηκε το επίπεδο γνώσης των εγκύων γυναικών με ΣΔΚ, αναμένεται να δώσει το έναυσμα για νέες μελέτες. Υπάρχει ανάγκη για καταγραφή στατιστικών στοιχείων για τον αριθμό των εγκύων γυναικών που πάσχουν με ΣΔΚ στην Κύπρο έτσι ώστε να βοηθήσει στην εφαρμογή τεκμηριωμένης μαιευτικής πρακτικής και να έχει ως στόχο να παρέχει έγκαιρη και σωστή ενημέρωση η οποία θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην μείωση του προβλήματος.
Keywords: Σακχαρώδης διαβήτης κύησης; Γνώση; Ευαισθητοποίηση; Επιπλοκές; Νεογέννητα; Gestational diabetes mellitus; Knowledge; Awareness; Complications; Newborns