Ασφάλεια και υγεία στις κατασκευές - Χριστοδούλου, Δέσποινα (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην ανάλυση των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στον κατασκευαστικό τομέα, με έμφαση στις συνθήκες που επικρατούν στα εργοτάξια, τη σχετική νομοθεσία, τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων και τις σύγχρονες στρατηγικές πρόληψης. Η εργασία αναδεικνύει τη σημασία της υιοθέτησης συστηματικών μέτρων πρόληψης και ελέγχου, καθώς και της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσα από τη διερεύνηση στατιστικών δεδομένων για την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτυπώνεται η πραγματική έκταση του προβλήματος των εργατικών ατυχημάτων και εντοπίζονται οι πληθυσμιακές και επαγγελματικές ομάδες με τη μεγαλύτερη τρωτότητα. Η εργασία εξετάζει επίσης τις εργοδοτικές υποχρεώσεις, την εκτίμηση κινδύνου, τα μέτρα πρόληψης και τα μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία αποτελούν θεμελιώδη εργαλεία για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος. Τέλος, καταγράφονται προτάσεις βελτίωσης της εφαρμογής των πολιτικών ασφάλειας, με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων και την καλλιέργεια κουλτούρας πρόληψης. Η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υγεία και ασφάλεια στην εργασία δεν είναι μόνο υποχρέωση των εργοδοτών, αλλά συλλογική ευθύνη που απαιτεί συνεργασία, εκπαίδευση και διαρκή επαγρύπνηση.
Keywords: Πρόληψη; Μέσα Ατομικής Προστασίας; Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία; Εργατικά Ατυχήματα; Κατασκευαστικός Τομέας; Prevention; Personal Protective Equipment; Occupational Health and Safety; Workplace Accidents; Construction Sector