Παράγοντες Άγχους και Στρατηγικές Αντιμετώπισης από Γονείς Παιδιών με ή χωρίς Γλωσσικές Δυσκολίες. - Kyprianou, Styliani (My University, 2025)
Η ανατροφή δίγλωσσων παιδιών με γλωσσικές διαταραχές αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία για τους γονείς, αφού καλούνται να διασφαλίσουν τόσο τη γλωσσική όσο και την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους. Οι προκλήσεις που πιθανόν να εμφανιστούν, επιφέρουν έντονο άγχος στους γονείς καθώς θα πρέπει να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για την παροχή της κατάλληλης εκπαίδευσης και υποστήριξης προς τα παιδιά τους. Στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν, εφαρμόζουν ποικίλες στρατηγικές αντιμετώπισης του άγχους αυτού που αφορούν τόσο τα παιδιά τους όσο και τους ίδιους. Οι στόχοι της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση των παραγόντων άγχους των γονέων που μεγαλώνουν δίγλωσσα παιδιά με γλωσσικές διαταραχές, των στρατηγικών που χρησιμοποιούν για την μείωση του άγχους αυτού και του βαθμού ικανοποίησής τους από τις διάφορες υπηρεσίες. Η έρευνα αποτελείτο από 16 γονείς/κηδεμόνες μονόγλωσσων ή δίγλωσσων παιδιών, με ή χωρίς διαγνωσμένη γλωσσική διαταραχή, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που περιελάβανε ερωτήσεις για δημογραφικά στοιχεία, παράγοντες άγχους, στρατηγικές αντιμετώπισης και αξιολόγηση υπηρεσιών υποστήριξης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γονείς βιώνουν υψηλά επίπεδα άγχους, τα οποία συνδέονται με ανησυχίες για την κοινωνική, εκπαιδευτική και γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών τους. Οι στρατηγικές που εφαρμόζουν αφορούν κυρίως ενεργητικές προσπάθειες διαχείρισης του άγχους, όπως αναζήτηση υποστήριξης. Εντοπίστηκε θετική, αλλά όχι απόλυτη, ικανοποίηση από τις διαθέσιμες πηγές υποστήριξης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των οικογενειών. Η παρούσα έρευνα είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς αναδεικνύεται η ανάγκη ανάπτυξης στοχευμένων προγραμμάτων υποστήριξης στους γονείς, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το άγχος τους και να ενισχυθεί η ανάπτυξη των παιδιών.
Keywords: bilingualism; stress; language disorders