Σιουσιούκος - μελέτη των προδιαγραφών του παραδοσιακού "σιουσιούκου" με στόχο την πιστοποίηση του ως κυπριακό προϊόν με σήμα ποιότητας ΠΟΠ ή ΠΓΕ - Εγκωμίτη, Κατερίνα (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Τα διάφορα ήθη και έθιμα κάθε χώρας καθορίζουν τόσο την ταυτότητα όσο και την πολιτική της κληρονομιά. Επομένως, στόχος κάθε λαού είναι η διατήρηση και η μετάδοση της παράδοσης, από γενιά σε γενιά με το πέρασμα των χρόνων χωρίς να αλλοιωθεί. Ο σιουσούκκος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά παραδοσιακά γλυκά της Κύπρου, του οποίου η ονομασία πιθανό να προήλθε από την Τούρκικη λέξη «Sujuk» ή την Αρμένικη «Sοujουkh» που σημαίνει ξηρό λουκάνικο ή ακόμη από την Γεωργιανή «Churchkhela», μια καραμέλα σε σχήμα κεριού. Παράγεται κυρίως σε ορεινές περιοχές του νησιού μας όπου καλλιεργούνται αμπελώνες. Η μουσταλευριά αποτελεί την σημαντικότερη πρώτη ύλη για την παρασκευή του σιουσιούκκου, η οποία παράγεται μετά από σύνθλιψη σταφυλιών κυρίως των ποικιλιών Ξυνιστέρι ή Μαύρο και συμβάλει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος. Για την ορθή και ολοκληρωμένη παραγωγή του συγκεκριμένου γλυκού, απαιτούνται επίσης και άλλα εξίσου σημαντικά υλικά όπως, ξηροί καρποί αμυγδάλου ή καρυδιού, αλεύρι σιταρένιο, ασπρόχωμα, ροδόσταγμα και αρμπαρόριζα (pelargonium graveolens). Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι να εξετάσουμε και να συμπεράνουμε κατά πόσο ο σιουσιούκκος μπορεί να καλείται προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε), λαμβάνοντας υπόψη τις Α’ ύλες που χρησιμοποιούνται, καθώς επίσης και τις περιοχές στις οποίες παράγεται.
Keywords: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.); Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε); Μουσταλευριά; Ασπρόχωμα; Σιουσιούκκος