Απόψεις Λογοθεραπευτών σχετικά με την Αξιολόγηση της Αναπτυξιακής Γλωσσικής Διαταραχής σε Δίγλωσσα/Πολύγλωσσα Παιδιά - Georgiou, Ioanna (My University, 2025)
Η Αναπτυξιακή Γλωσσική διαταραχή είναι μια διαταραχή που επηρεάζει την ανάπτυξη του λόγου και της επικοινωνίας χωρίς προφανή νευρολογική ή νοητική αιτία, επηρεάζοντας περίπου το 7% του πληθυσμού σχολικής ηλικίας. Η διγλωσσία δεν μπορεί να προκαλέσει ΑΓΔ, ωστόσο ένα δίγλωσσο παιδί μπορεί να έχει ΑΓΔ. Η διάγνωση και διαφοροδιάγνωση των δίγλωσσων παιδιών είναι πρόκληση για τους λογοθεραπευτές λόγω της πιθανής ύπαρξης γλωσσικής διαφοράς. Η ύπαρξη βιβλιογραφικού κενού αναδεικνύει την ανάγκη για διερεύνηση των απόψεων των ειδικών ως προς τα δίγλωσσα παιδιά, τις τεχνικές αξιολόγησης και παρέμβασης που χρησιμοποιούν στην Κύπρο. Η παρούσα μελέτη διερεύνησε τις απόψεις των Πτυχιούχων Λογοθεραπευτών, κατόχων Μεταπτυχιακού, κατόχων Διδακτορικού και των φοιτητών Λογοθεραπείας για τον δίγλωσσο πληθυσμό, ενώ ανάφεραν τις τεχνικές αξιολόγησης και παρέμβασης που χρησιμοποιούν συχνότερα με τον συγκεκριμένο πληθυσμό. Οι συμμετέχοντες οι οποίοι έλαβαν μέρος στη συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου ήταν 54 (n=54) ενώ ολοκλήρωσαν τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις 24 άτομα(n=24). Οι απόψεις του δείγματος ήταν θετικές προς το δίγλωσσο πληθυσμό και συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με πρόσφατες έρευνες που έχουν προκύψει για τον δίγλωσσο πληθυσμό στο εξωτερικό. Παρουσιάστηκε σε μεγάλο βαθμό συσχέτιση του παράγοντα της ηλικίας, της εμπειρίας και του εργοδότη με τις απόψεις του δείγματος. Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκε μεγάλου βαθμού συσχέτιση στην αυτοαντίληψη του δείγματος για την ικανότητα αξιολόγησης, διάγνωσης/διαφοροδιάγνωσης δίγλωσσων παιδιών με την ηλικία και εμπειρία του δείγματος. Συνεπώς, οι απόψεις των συμμετεχόντων ακολουθούν τα πρότυπα τον ερευνητικών δεδομένων που έχουν προκύψει στο εξωτερικό, ενώ προκύπτει η ανάγκη για διαμόρφωση σταθμισμένων εργαλείων βάση του πληθυσμού δίγλωσσων παιδιών στην Κύπρο.
Keywords: bilingualism; parents