Οι απόψεις των γυναικών για το δικαίωμα επιλογής τόπον τοκετού. Συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση. - Χατζηγεωργίου, Ελένη; Κούτα, Χριστιάνα; Παπασταύρου, Ευριδίκη (My University, 2013)
Εισαγωγή: Παγκόσμια υπάρχει έντονη συζήτηση για το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν τον τόπο τοκετού τους. Σκοπός: 0 σκοπός της παρούσας συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης ήταν να συνθέσει δημοσιευμένες έγκυρες μελέτες που είχαν διερευνήσει τις εμπειρίες των γυναικών σε σχέση με τη διασφάλιση του δικαιώματος για επιλογή τόπου τοκετού. Υλικό-Μέθοδος: Η αναζήτηση πραγματοποιήθηκε στη βάση δεδομένων MEDLINE, CINHAL, PUBMED και OVID για την χρονική περίοδο 1997-2010 με λέξεις κλειδιά birthplace; home birth, birth center; informed choices; women's perceptions; childbirth rights. Αποτελέσματα: Είχαν εντοπιστεί 21 μελέτες, από τις οποίες οι 11 ήταν ποιοτικές, οι 4 είχαν μικτή μεθοδολογία και οι 6 ήταν ποσοτικές. Από τα δεδομένα προέκυψαν τέσσερα κύρια θέματα: Η κουλτούρα που διέπει τον τοκετό, η ασφάλεια της γυναίκας και του νεογνού, η ρητορική της επιλογής τόπου τοκετού και η πολιτική φροντίδας μητρότητας. Στη παρούσα μελέτη θα παρουσιαστούν μόνο τα δυο πρώτα θέματα. Συμπεράσματα: Η σύνθεση μελετών, οι οποίες αν και έχουν χρησιμοποιήσει διαφορετικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις, έγιναν σε διαφορετικά συστήματα υγείας και σε διαφορετικές κουλτούρες έχουν αναδείξει ότι η επιλογή τόπου τοκετού είναι πολύπλοκη διαδικασία. Ωστόσο, ο συνδυασμός των μελετών έχει καταδείξει ότι η διεξαγωγή έρευνας για εντοπισμό των προτιμήσεων των γυναικών για επιλογή τόπου τοκετού έχει την δυνατότητα να βοηθήσει στην χάραξη καινούργιας και καινοτόμου πολιτικής φροντίδας μητρότητας
Women's perceptions of their right to choose the place of childbirth: A systematic literature review.
Keywords: Childbirth; Birth place; Home birth; Birth center women's perceptions; Informed choices; Childbirth rights