Αποτίμηση και ενίσχυση υφιστάμενης κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα - Σταυρινίδου, Ελπίδα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η παρούσα πτυχιακή διατριβή με τίτλο «Αποτίμηση και ενίσχυση υφιστάμενης κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα» εκπονήθηκε στα πλαίσια του πτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτικής Μηχανικής» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Κύριος στόχος της πτυχιακής διατριβής, είναι η αποτίμηση και ο ανασχεδιασμός υφιστάμενης διώροφης κατασκευής σύμφωνα με τα ευρωπαικά πρότυπα, τις διατάξεις και τα κριτήρια που εισάγει ο Ελληνικός Κανονισμός Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.). Το κτίριο που επιλέχθηκε να μελετηθεί, κατασκευάστηκε το 1987 στα δυτικά προάστια της πόλης της Λεμεσού με βάση τις διατάξεις και τις επικρατούσες τότε κατασκευαστικές πρακτικές και αντιλήψεις. Aποτελείται από δύο μέρη όπου αρχικά στο πρώτο μέρος της παρουσιάζεται η αντισεισμικότητα του νησιού μας και πώς τα Ευρωπαικά πρότυπα συμβάλουν για την επίτευξη της ενίσχυσης και επισκευής μιας κατασκευής. Επιπλέον, αναφέρεται στην παθολογία των κατασκευών από ΟΣ και στα αίτια που προκαλούν τις διάφορες βλάβες στις κατασκευές. Επιπρόσθετα, αναφέρεται στις διάφορες μορφές αστοχίας που πιθανόν να προκύψουν, καθώς και στους βαθμούς βλάβης που είναι πιθανόν να εμφανιστούν σε κάθε δομικό στοιχείο από ΟΣ. Ακόμη, παρουσιάζονται οι διάφορες διαδικασίες για τη διάγνωση των βλαβών στα δομικά στοιχεία, καθώς και η διαδικασία ανασχεδιασμού των υφιστάμενων κατασκευών που είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο κάθε μηχανικός πριν ξεκινήσει μια μελέτη. Ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος, γίνεται αναφορά στους τρόπους επισκευής και ενίσχυσης που μπορούν να εφαρμοσθούν σε κάθε δομικό στοιχείο καθώς επίσης και στα υλικά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επισκευή ή/και ενίσχυση της υφιστάμενης υφιστάμενης κατασκευής από ΟΣ. Το δεύτερο μέρος της παρούσας διπλωματικής εργασίας, συμπεριλαμβάνει τη διαδικασία ελέγχου και την ανάλυση της υφιστάμενης κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα που επιλέχθηκε να μελετηθεί, με τη βοήθεια του στατικού προγράμματος 3DR.STRAD και στη συνέχεια παρουσιάζονται οι τρόποι επισκευής και ενίσχυσης της υφιστάμενης κατασκευής σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε το πρόγραμμα. Τέλος, η ανάλυση πλευρικής φόρτισης vi με προσέγγιση q θα βοηθήσει για την αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας της υφιστάμενης κατασκευής.
Keywords: 3DR.STRAD; σκυρόδεμα