Social media influencers: the case of Instagram - Σταύρου, Χρυσάννη (Department of Multimedia and Graphic Arts, Faculty of Fine and Applied Arts, Cyprus University of Technology, 2020)
Σκοπός του έργου ήταν να αναλυθούν τα χαρακτηριστικά των influencers. Σε πρώτη φάση το έργο αναφέρεται σε έρευνα σχετικά με τα social media, το διαδίκτυο και το Instagram, μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Συνεχίζοντας την βιβλιογραφική ανασκόπηση αναζητήθηκε ο όρος influencer. Για την ανάλυση των χαρακτηριστικών των influencers επιλέχθηκε η χρήση μεθοδολογίας ανάλυση περιεχομένου. Το πρώτο βήμα για την ανάλυση περιεχομένου ήταν η επιλογή πληθυσμού ενδιαφέροντος και δειγματοληψίας. Στην δειγματοληψία επιλέχθηκαν 104 Influencers με κριτήριο να έχουν πάνω από 1 εκατομμύρια ακόλουθους. Το επόμενο βήμα ήταν το σύστημα κωδικοποίησης. Δημιουργήθηκε ένας πίνακας καταγραφής όπου σε αυτό τον πίνακα εφαρμόστηκε μια κατηγοριοποίηση και καταμέτρηση των χαρακτηριστικών. Τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν ήταν: τα ονόματα χρήσης τους, ηλικία, followers, following, φύλο, αριθμός posts, χώρα προέλευσης, κύρια διαφήμιση και επάγγελμα των influencers. Το επόμενο που ακολούθησε στο έργο ήταν η επεξήγηση των χαρακτηριστικών και η μονάδα καταγραφής. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ανάλυση των δεδομένων, βάση του πίνακα κωδικοποίησης. Παρακάτω αναζητήθηκαν μερικά χαρακτηριστικά Κύπριων influencer και έγινε μια σύγκριση Κύπριων influencers με αυτούς του εξωτερικού. Ο πληθυσμός που επιλέχθηκε ήταν αρκετά μικρός , αφού τα χαρακτηριστικά των Κύπριων influencers ήταν ένα δευτερεύον υπό ερώτημα. Επι πρόσθετα, από τον πίνακα κωδικοποίησης και της μονάδας καταγραφής εξάχθηκαν κάποια συμπεράσματα και παρατηρήσεις, έτσι έγινε μια συζήτηση για το τι παρατηρήθηκε στα profile αυτών των ατόμων. Κάποια από τα συμπεράσματα που συζητήθηκαν ήταν σχετικά με την διαφήμιση των influencers στο Instagram, τους Influencers και το φύλο, τους Ιnfluencers και τα κοινωνικά τους μηνύματα, και τέλος εάν κάποιος θα ήθελε να γίνει influencer. Το τελεύταιο κομμάτι του έργου ήταν η συζήτηση σχετικά με την επίλυση του ερευνητικού ερωτήματος και ο επίλογος.
Keywords: Instagram; Influencers