3D κτηματολόγιο: αρχές, μέθοδοι, τεχνικές και παράδειγμα εφαρμογής - Όθωνος, Νίκη (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Στην ακόλουθη πτυχιακή εργασία παρουσιάζεται η τρισδιάστατη αναπαράσταση της περιοχής του ΤΕΠΑΚ. Γενικά μελετήθηκε το Κτηματολόγιο και βασικές έννοιες του όπως επίσης και η ιστορία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας Κύπρου. Ακολούθως γίνεται η αναφορά της έννοιας του 3D Κτηματολογίου και τα είδη του, όπως επίσης και το 4D και το 5D Κτηματολόγιο. Αναπτύσσεται το Τεχνικό Πλαίσιο του Τρισδιάστατου Κτηματολογίου και αναλύεται η Τρισδιάστατη Μοντελοποίηση, οι Τεχνικές Συλλογής Δεδομένων, οι Τεχνικές μοντελοποίησης, οι τύποι αρχείων που χρησιμοποιούνται και τέλος τα λογισμικά ArcGIS και CityEngine. Στην συνέχεια παρουσιάζονται τα Διεθνή Πρότυπα για την Τρίτη Διάσταση, το LADM, η οδηγία INSPIRE και το CityGML. Δίνονται κάποια παραδείγματα Τρισδιάστατων Κτηματολογικών Συστημάτων. Παρουσιάζεται επίσης η δυνατότητα υλοποίησης ενός τρισδιάστατου κτηματολογίου στην Κύπρο. Τέλος σημειώνονται αναλυτικά τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν και οι εργασίες που έγιναν για τη δημιουργία τρισδιάστατου μοντέλου στην περιοχή του ΤΕΠΑΚ με τη βοήθεια των λογισμικών ArcGIS (ArcMap) και CityEngine. Παρουσιάζεται το τελικό αποτέλεσμα της τρισδιάστατης μοντελοποίησης της περιοχής. Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας διεξήλθαν κάποια συμπεράσματα σχετικά με την εφαρμογή του Τρισδιάστατου Κτηματολογίου και την αξιοποίηση του λογισμικού CityEngine.
Keywords: 3D Κτηματολόγιο; 3D Μοντελοποίηση; Τρίτη Διάσταση σε Διεθνή Πρότυπα; ArcGIS –ArcMap; Λογισμικό CityEngine