Σύγκριση βιολογικού και συμβατικού πρόβειου γάλακτος της Κύπρου προς το προφίλ των λιπαρών οξέων που περιέχουν - Θεοφίλου, Αθανασία (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής του τμήματος Γεωπονικών Επιστημών Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων. Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η σύγκριση του προφίλ των λιπαρών οξέων του λίπους του γάλακτος από βιολογικές και συμβατικές εκτροφές προβάτων στην Κύπρο. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνταν σε κτηνοτροφικές μονάδες της Επαρχίας Λευκωσίας και της ελεύθερης Αμμοχώστου και διήρκησα για δυο χρονιά. Οι παράμετροι που αναλύθηκαν ήταν το προφίλ των λιπαρών οξέων του βιολογικού και του συμβατικού γάλακτος. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι στα κορεσμένα λιπαρά οξέα δεν υπάρχει στατιστική σημαντική διαφορά μεταξύ του συμβατικού και βιολογικού γάλακτος. Αντίθετα στα ακόρεστα λιπαρά οξέα το βιολογικό γάλα παρουσίασε σημαντική διαφορά στη συγκέντρωση Λινελαϊκού, α-Λινολενικού και συζευγμένου Λινελαϊκού σε σύγκριση με το συμβατικό γάλα. Στα υπόλοιπα λιπαρά οξέα δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική διαφορά.
Keywords: Fatty Acids; Sheep's Milk; Saturated Fatty Acids; Λιπαρά Οξέα; Πρόβειο Γάλα; Κορεσμένα Λιπαρά Οξέα