Φροντίδα υγείας ταξιδιωτών που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους - Πουρή, Ραφαέλλα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Οι επαγγελματίες ταξιδιώτες, λόγω της φύσης του ταξιδιού, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν διάφορετικούς κινδύνους για την υγεία τους από άλλους ταξιδιώτες. Η ανάγκη ενημέρωσης τους σχετικά με τους κινδύνους που ενδέχεται να απειλήσουν την υγεία τους κατα την διάρκεια του ταξιδιού, αλλά και σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης που μπορούν να λάβουν για να τους αποφύγουν είναι σημαντική. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης αποτελεί η διερεύνηση για ενημέρωση των επαγγελαμτιών ταξιδιωτών για την πρόληψη των λοιμώξεων κατα την διάρκεια του ταδιδιού τους. Υλικό και Μέθοδος: Η συστηματική αναζήτηση πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubMed, CINAHL και SCOPUS για μελέτες που συμπεριλαμβάνουν ταξιδιώτες που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους και ανταποκρίνονταν στα προκαθορισμένα κριτήρια. Αποτελέσματα: Συνολικά έξι μελέτες συμπεριλήφθησαν στην παρούσα μελέτη αποτελούμενες πέραν των 47.000 επαγγελματιών ταξιδιωτών. Σύμφωνα με αυτές, παρατηρήθηκε ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες ταξιδιώτες είναι άντρες και η ηλικία τους κυμαίνεται στα 40 έτη. Επιπρόσθετα, εντοπίστηκε ότι οι ημέρες πριν την αναχώρηση που οι ταξιδιώτες αναζητούν προ-ταξιωτικές συμβουλές είναι περίπου 2 βδομάδες (14 ημέρες). Παρατηρήθηκε ότι οι συχνότεροι προορισμοί είναι υποσαχάρια Αφρική και η Μέση Ανατολή. Επίσης, εντοπίστηκε ότι το ποσοστό του απαραίτητου εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό. Σε όλες τις μελέτες, το 50% των ταξιδιωτών τους χορηγήθηκε ανθελονοσιακή αγωγή ως πιο συχνή ασθένεια να είναι η ελονοσία. Συμπεράσματα: Είναι ζωτικής σημασίας να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών ταξιδιωτών σε σχέση με τη κατανομή των κινδύνων, των μέτρων πρόληψης και των συναφών συμπτωμάτων. Οι επαγγελματίες ταξιδιώτες έχουν ένα ξεχωριστό προφίλ το οποίο πρέπει να διαμορφωθεί με την βοήθεια των επαγγελματιών υγείας ώστε οι προ-ταξιδιωτικές διαβουλεύσεις για γίνονται, έστω και αν προγραμματίζονται πριν το ταξίδι, ώστε να δίνεται η ευκαιρία να εντοπίζονται κενά στους εμβολιασμούς και στα επιπρόσθετα μέτρα πρόληψης, και να αυξήσουν την κάλυψη τους για να μειώσουν την πιθανότητα ασθένειας μεταξύ των ταξιδιωτών και στη εισαγωγή παθογόνων παραγόντων στη δημόσια υγεία.
Keywords: Φροντίδα υγείας; Ταξίδι; Εργασία; Health care; Τravel; Corporate; Business; Work