Η δημόσια και ιδιωτική καλλιτεχνική και μουσική εκπαίδευση - Ζαρκάδα, Άννα (My University, 2019)
Η ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και η πρόσβαση σε ποιοτική μουσική και καλλιτεχνική δια βίου εκπαίδευση αποτελούν, μεταξύ άλλων, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Η προάσπιση των δικαιωμάτων αυτών δημιουργεί υποχρεώσεις σε κυβερνήσεις, τοπικές κοινωνίες και εκπαιδευτικούς φορείς οι οποίες εξειδικεύονται σε αρχές και κατευθυντήριες γραμμές από την UNESCO και την ΕΕ. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται ένα πλαίσιο αποτίμησης του κατά πόσο η Ελληνική πραγματικότητα της δημόσιας και ιδιωτικής καλλιτεχνικής και μουσικής εκπαίδευσης εναρμονίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές των διακρατικών και υπερεθνικών οργανισμών στους οποίους ανήκει η Ελλάδα. Εξετάζεται επίσης ο ρόλος της μουσικής και καλλιτεχνικής παιδείας στην ανάπτυξη και υπεράσπιση της κοινωνίας των πολιτών και την προαγωγή της αειφόρου ανάπτυξης.
Keywords: Πέντε Μουσικά Δικαιώματα; Ατζέντα της Σεούλ; Διακήρυξη της Βόννης; Κοινωνία των πολιτών; Αειφόρος ανάπτυξη