Τεχνοοικονομική ανάλυση μέτρων και επεμβάσεων για τη δημιουργία κτιρίων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος - Σιαλής, Κυριάκος (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβαλλόντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η παρούσα Μεταπτυχιακή Διατριβή με τίτλο «Τεχνοοικονομική ανάλυση μέτρων και επεμβάσεων για τη δημιουργία κτιρίων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος» υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του καθηγητή Δρ. Θεόδωρου Ζαχαριάδη, έχει ως στόχο την μελέτη και τον προσδιορισμό των βέλτιστων συστημάτων παραγωγής θέρμανσης και ψύξης τυπικών κτιρίων στην Κύπρο, με στόχο την δημιουργία κτιρίων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.Στο πλαίσιο της μελέτης, σε πρώτο στάδιο υπολογίστηκε με τη βοήθεια δυναμικού εργαλείου ενεργειακής προσομοίωσης (EnergyPlus) η ζήτηση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη για τυπικά κτίρια τα οποία αποτελούν τη βάση του Κυπριακού κτιριακού δυναμικού. Ακολούθως, υπολογίστηκε η κατανάλωση ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών με την χρήση διαφορετικών συστημάτων παραγωγής θέρμανσης και ψύξης. Στη συνέχεια, ακολούθησε περιβαλλοντική και οικονομική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μέσω του υπολογισμού των εκπομπών CO2 και της Καθαρής Παρούσας Αξίας αντίστοιχα. Με το πέρας της τεχνοοικονομικής αξιολόγησης προέκυψε το βέλτιστο σύστημα παραγωγής θέρμανσης και ψύξης για τον κάθε τύπο κτιρίου και για κάθε περιοχή μελέτης. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε για τρεις τύπους κτιρίων, αυτούς της μονοκατοικίας, της πολυκατοικίας και του κτιρίου γραφείων και για πέντε περιοχές μελέτης με βάση κλιματολογικά χαρακτηριστικά της Λεμεσού, της Λευκωσίας, της Λάρνακας, της Πάφου και του Σαϊτά.
Keywords: EnergyPlus; Κυπριακό κτιριακό δυναμικό; Κατανάλωση ενέργειας; Συστήματα παραγωγής θέρμανσης; Συστήματα παραγωγής ψύξης