From the Series Exercises of Elasticity, 2017-now, Proposition VII: Warriors of the Great God/The Sun - Pericleous, Vicky (My University, 2024)
Το project αφορά στην παρουσίαση εικαστικής ομαδικής έκθεσης σύγχρονης Τέχνης, με τη συμμετοχή γυναικών καλλιτεχνών από διαφορετικές εθνικότητες, που διερευνά τη θηλυκότητα και τις διάφορες εκφάνσεις της. Επίκεντρο η θηλυκότητα και πώς αυτή βιώνεται / εκφράζεται καλλιτεχνικά μέσα από σύμβολα και ρόλους, σε έναν σύγχρονο και γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο με αρχαίες καταβολές. Γυναίκες από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες προσεγγίζουν το θέμα, με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις video, ερευνώντας τις στερεοτυπικές επιτελέσεις του γυναικείου φύλου. Επιχειρούν να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα ελευθερίας σε σχέση με την ταυτότητα, τη σεξουαλικότητα, την πολιτική και την ιστορία, διερευνούν τη συμβολοποίηση της γυναίκας, όπως αυτή προκύπτει από τους διάφορους ρόλους της, με κριτική διάθεση, χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης «What about Eve?» καλούνται να αποτυπώσουν, μέσα από τα έργα τους, τη γυναικεία μορφή και υπόσταση στις πολλαπλές μορφές και προσλήψεις, ανοίγοντας διαλόγους γύρω από κοινωνικά ζητήματα και στερεότυπα, προτείνοντας τη δύναμη της θηλυκότητας. Η φιλοδοξία της ομάδας είναι να παρουσιάσει μια ευρεία οπτική στη σύγχρονη δημιουργία των γυναικών καλλιτεχνών, θέτοντας ερωτήματα αλλά και προκαλώντας τον θεατή να συμμετάσχει σε αναγνώσεις και σκέψεις γύρω από τη γυναικεία δυναμική στην κοινωνία και στην τέχνη. Η έκθεση έχει διεθνή χαρακτήρα. Την καλλιτεχνική τους άποψη θα μοιραστούν μαζί μας γυναίκες από: Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο, Λετονία, Ιταλία, Φινλανδία, Εσθονία, Γερμανία και Σιγκαπούρη. Παράλληλες δράσεις – Video art προβολές, διαλέξεις, παρουσίαση ερευνητικού έργου, Performances. Συμμετέχουν (αλφαβητικά): Rania Bellou / Ράνια Μπέλλου Dora Βelegrinou /Δώρα Μπελεγρίνου Ismini Bonatsou / Ισμήνη Μπονάτσου Tita Bonatsou /Τίτα Μπονάτσου Dimitra Chanioti / Δήμητρα Χανιώτη Kleopatra Chatzigiosi/ Κλεοπάτρα Χατζηγιώση Patricia Demba Valia Gouzia / Βάλια Γκούζια Binha Haase Anni Kaltsidou / Άννη Καλτσίδου Niki Kanagini /Νίκη Καναγκίνη Polina Kassimati / Πωλίνα Κασιμάτη Niki Kapokaki / Νίκη Καποκάκη Uli Lekkas Valeria Lviatina Dimitra Maltabe / Δήμητρα Μαλταμπέ Anna Maneta / Άννα Μανέτα Eva Maragaki / Eύα Μαραγκάκη Silvina der Meguerditchian Fiona Mouzakiti / Φιόνα Μουζακίτη Elena Navrozidou /Έλενα Ναβροζίδου Eirini Pagoni /Ειρήνη Παγώνη Gioula Papadopoulou/ Γιούλα Παπαδοπούλου Irina Pakhmutova Stenia Paraskeva / Στένια Παρασκευά Vicky Perikleous /Βίκυ Περικλέους Artemis Potamianou / ‘Αρτεμις Ποταμιάνου Liora Redman Veera Romanoff Vera Siaterli / Βέρα Σιατερλή Elisaveta Sivas Annetta Spanoudaki / Aννέττα Σπανουδάκη Barbara Spirouli / Βαρβάρα Σπυρούλη Maya Shi Martha Tsiara / Μάρθα Τσιάρα Sofia Vlazaki / Σοφία Βλαζάκη Dina Zakman Niki Zahari / Νίκη Ζαχαρή Matina Zevgoli / Ματίνα Ζευγόλη
Keywords: Arts; Exhibition; Notions of Femininity; Female gaze in the arts; Constructions of Identity; Contemporary art practices as means to empowerment; Performativities of the feminine in today's cultural landscapes