Συγκριτική ανάλυση φυσικοχημικών και φυτοχημικών ιδιοτήτων καρπών ελιάς (Olea europaea L.) - Αντωνίου, Ελευθέριος (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2011)
Η παρούσα εργασία είχε ως σκοπό να μελετηθούν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά και οι φυτοχημικές ιδιότητες δυο ποικιλιών ελιάς που καλλιεργούνται ευρέως στην Κύπρο για την παραγωγή ελαιόλαδου: η ‘Κυπριακή Λαδοελιά’ και η ‘Picual’. Το φυτικό υλικό συγκομίστηκε από ελαιώνα στο χωριό Αρακαπά της επαρχίας Λεμεσού σε δύο διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια (τελικά στάδια ωρίμανσης) και ακολούθως μεταφέρθηκε στο εργαστήριο. Οι παράμετροι που προσδιορίστηκαν ήταν το βάρος και η διάμετρος του καρπού, η συνεκτικότητα σάρκας, η υγρασία του καρπού, η ελαιοπεριεκτικότητα και οι φασματοσκοπικοί δείκτες Κ232 (διένια) και Κ270 (τριένια). Επιπρόσθετα, μελετήθηκε το φυτοχημικό τους προφίλ (περιεκτικότητα σε ολικές φαινολες, υδροξυκινναμωμικά οξέα, φλαβόνολες και ανθοκυάνες), καθώς και η συνολική αντιοξειδωτική τους ικανότητα με τη μέθοδο 2,2 διφαινυλο-1-πικρυλυδραζύλιο (1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl, DPPH). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά στις ποικιλίες ‘Κυπριακή Λαδοελιά’ και ‘Picual’ βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα με μικρές διαφοροποιήσεις. Ωστόσο, η ποικιλία ‘Picual’ ήταν πλουσιότερη σε φαινολικά συστατικά, και είχε υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής ικανότητας. Η μελέτη αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την περαιτέρω αξιολόγηση της ‘Κυπριακής Λαδοελιάς’ και την αξιοποίησή της, όπως επίσης και της ποικιλίας ‘Picual’, η οποία έχει ικανοποιητική προσαρμοστικότητα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο.
Keywords: Ελιάς; Olive