Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis : αιτιολογικός παράγοντας της νόσου του Crohn’s; - Κάρυος, Ραφαήλ (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η εργασία αυτή, πραγματεύεται τη συσχέτιση ενός παθογόνου μικροοργανισμού, Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (ΜΑΡ), ο οποίος είναι επιβεβαιωμένος αιτιολογικός παράγοντας της Νόσου του Johne’s στα μηρυκαστικά, με τη Νόσο του Crohn’s στους ανθρώπους. Θεωρήθηκε σκόπιμο να διερευνηθεί αυτή η συσχέτιση λόγω των ομοιοτήτων στα κλινοπαθολογικά συμπτώματα, τα οποία παρουσιάζουν οι δύο νόσοι, καθώς και η μεταφορά του μικροοργανισμού από το ζωικό πληθυσμό, στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου, μέσω του παστεριωμένου γάλακτος. Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση επιστημονικής αρθρογραφίας και βιβλιογραφίας, η οποία σχετίζεται με το θέμα. Τέλος, τα αποτελέσματα της εργασία αυτής, καταδεικνύουν ότι ο ΜΑΡ παρουσιάζει θετική συσχέτιση με τη Νόσο του Crohn’s, αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένος αιτιολογικός παράγοντας της νόσου αυτής. Επομένως, η έκθεση του ανθρώπου σε ΜΑΡ μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης της Νόσου του Crohn’s. Άρα, προτείνονται κάποια μέτρα περιορισμού ή, και καταστολής του μικροοργανισμού, έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επίπτωσής του, στη Δημόσια Υγεία.
MYCOBACTERIUM AVIUM SUBSPECIES PARATUBERCULOSIS: CAUSATIVE AGENT OF CROHN’S DISEASE?
Keywords: Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis; Νόσος του Johne’s; Νόσο του Crohn’s