Η επίδραση της καισαρικής τομής στην πρώιμη έναρξη της διαδικασίας του θηλασμού - Νικολάου, Άννα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Ο θηλασμός παρέχει προστασία ενάντια στις λοιμώξεις, αποτρέπει το θάνατο του νεογνού και βελτιώνει τη διατροφική κατάσταση στην παιδική ηλικία. Ο Παγκόσμιος Oργανισμός Yγείας συνιστά την έναρξη της διαδικασίας του θηλασμού εντός μίας ώρας μετά από τη γέννηση του νεογνού και τον αποκλειστικό θηλασμό μέχρι τους πρώτους έξι μήνες ζωής για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την υγεία του παιδιού. Η καισαρική τομή επηρεάζει τη διαδικασία του θηλασμού και είναι ένας παράγοντας ανησυχίας λόγω της συνεχούς αυξανόμενης χρήσης της σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Προηγούμενες μελέτες υποδηλώνουν ότι η γέννηση ενός νεογνού μετά από καισαρική τομή συνδέεται με μειωμένο ποσοστό πρώιμης έναρξης της διαδικασίας του θηλασμού. Ενώ άλλες μελέτες αποδεικνύουν ότι η καισαρική τομή δεν έχει καμία επίδραση στην έναρξη και διάρκεια του θηλασμού. Μερικές μελέτες επίσης αναφέρουν ότι η προγραμματισμένη καισαρική τομή σχετίζεται με καθυστέρηση στο θηλασμό ενώ άλλες αναφέρουν το αντίθετο. Σκοπός: Σκοπός της συγκεκριμένης συστηματικής ανασκόπησης είναι να διερευνηθεί η επίδραση της καισαρικής τομής στην πρώιμη έναρξη της διαδικασίας του θηλασμού. Υλικό και Μέθοδος: Έγινε αναζήτηση της διεθνούς βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων PUBMED, CINAHL και SCOPUS μέσα στο χρονικό πλαίσιο των 7 τελευταίων ετών, από το 2013 μέχρι το 2019. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ceasarean or caesarean or c-section και breastfeeding or breast- feeding or infant feeding or lactation or lactating, με όλους τους πιθανόυς συνδυασμούς χρησιμοποιώντας το AND και OR. Από την αναζήτηση που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν αρχικά 216 μελέτες και από τις τρείς βάσεις δεδομένων, οι οποίες αναφέρθηκαν προηγουμένως. Απορρίφθησαν 96 μελέτες λόγω χρονολογικού περιορισμού με αποτέλεσμα να παραμείνουν 120. Στην συνέχεια απορρίφθησαν μελέτες λόγω γλώσσας και λόγω του ότι ήταν συστηματικές ανασκόπησης με αποτέλεσμα να παραμείνουν 104 μελέτες. Στην συνέχεια έγινε ανάγνωση του τίτλου με αποτέλεσμα να απορριφθούν 85 και να παραμείνουν 19. Μετά από ανάγνωση της περίληψης και ολόκληρου του άρθρου απορρίφθησαν οι 10. Επομένως στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 9 μελέτες. Αποτελέσματα: Συνολικά βρέθηκαν 9 ποσοτικές μελέτες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών οι 7 από τις 9 ποσοτικές μελέτες ανέδειξαν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην καισαρική τομή και την καθυστέρηση στην πρώιμη έναρξη του θηλασμού. Ενώ οι 2 απο τις 9 ποσοτικές μελέτες υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει καμία στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στο είδος τοκετού και την πρώιμη έναρξη της διαδικασίας του θηλασμού. Συμπεράσματα: Από το σύνολο των ερευνητικών μελετών, διαπιστώθηκε ότι η καισαρική τομή επηρεάζει την πρώιμη έναρξη της διαδικασίας του θηλασμού. Ας σημειωθεί ακόμη ότι η προγραμματισμένη καισαρική τομή στις γυναίκες έχει υψηλότερα ποσοστά έναρξης θηλασμού απ’ ότι η επείγουσα καισαρική τομή.
Keywords: Θηλασμός; Πρώιμη έναρξη; Καισαρική τομή; Νεογνό; Γαλουχιά; Breastfeeding; Initiation; Caesarean section; Infant; Lactation; Postpartum period