Στάθμιση της ελληνικής έκδοσης του ερωτηματολόγιου acute coronary syνdrome response index (acsri) σε Ελληνοκυπριακό πληθυσμό - Φασσιά, Μαρία (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
ΣΚΟΠΟΣ: Η στάθμιση της Ελληνικής έκδοσης του ερωτηματολογίου Acute Coronary Response Index σε Ελληνοκυπριακό πληθυσμό . To ΑCSRI αξιολογεί τίς γνώσεις , στάσεις , και παποιθήσεις των ασθενών .ως πρός το ΟΣΣ, σε σχέση με την ανταπόκριση τους στο ΟΣΣ. Μέθοδος: Μεθοδολογικού τύπου μελέτη εγκυροποίησης της Ελληνικής εκδοχής ερωτηματολογίου σε Ελληνοκυπριακό πληθυσμό.Δείγμα αποτέλεσαν 260 ασθενείς με ΟΣΣ οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε δύο δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου . Για την στάθμιση του ερωτηματολογίου διενεργήθηκαν ψυχομετρικές διαδικασίες για την εκτίμηση της α.ξιοπιστίας ( reliability) του ερωτηματολογίου, της εγκυρότητας (validity) ενώ παράλληλα έγινε έλεγχος της δομής (CFA) με επιβεβαιωτική και με διερευνητική ανάλυση παραγόντων. Αποτελέσματα: H επιβεβαιωτική ανάλυση των 21 συμπτώματα δεν κατάφερε να αναδείξει τους παράγοντες του πρωτότυπου εργαλείου. Προχωρώντας και πάλι σε επιβεβαιωτική ανάλυση για 2 κατηγορίες συμπτωμάτων ( Κοινότυπα συμπτώματα- άλλων συμπτωμάτων ) το μοντέλο κατάφερε να συγκλίνει με αρκετούς καλούς δείκτες προσαρμογής, και ανέδειξε ξεχωριστούς παράγοντες που συνθέτουν το ερωτηματολόγιο προσαρμογής [Χ2(df)=273,39(186), p<0,0001, RMSEA=0,042[0.030-0.052], TLI=0,91, NFI=0,87, CFI=0,92, GFI=0,92, AGFI=0,91]. Οι φορτίσεις στους παράγοντες κυμαίνονται από 0,32 έως 0,85 για τα «Κοινότυπα συμπτώματα» (με εξαίρεση το Πόνος στο στήθος(πίεση,σφύξιμο) με φόρτηση – 0,10), και από 0,28 έως 0,77 για τα «Άλλα συμπτώματα με ΟΣΣ συμπτώματα.Οι δύο παράγοντες έχουν σχετικά υψηλές συσχετίσεις μεταξύ τους (0,731) .O δείκτης Cronbach'salpha Για τη συνολική κλίμακα (33 σημεία) ACSRI βρέθηκε δείκτης εσωτερικής συνέπειας ίσος με 0.79, ενώ ξεχωριστά για τα 21 συμπτώματα α=0.72, για τα κοινότυπα συμπτώματα και 0,59 για τα άλλα συμπτώματα Για τις στάσεις (5 σημεία) α=0.77, και για τις Πεποιθήσεις (7 σημεία) α=0.72.O συντελεστής σ υσχέτισης spearman για τις Γνώσεις, Στάσεις και Πεποιθήσεις βρέθηκαν να είναι 0.9, 0.7 και 0.7, αντίστοιχα (p<0,001) για τις 3 βαθμολογίες . Συμπεράσματα: Η Ελληνική εκδοχή του ACSRI αποτελεί ένα αξιόπιστο και έγκυρο εργαλείο για την εκτίμηση των γνώσεων , στάσεων και πεποιθήσεων των ασθενών με ΟΣΣ
Keywords: ACSRI; Γνώσεις; Πεποιθήσεις; Questionnaire; Στάθμιση