Επεξεργασία αποβλήτων από βιομηχανία παρασκευής χυμού πορτοκαλιού για παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας - Πάτσαλου, Μαρία (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η παρούσα διατριβή έχει ως σκοπό την απομόνωση μικροοργανισμών οι οποίοι να έχουν δυνατότητα διάσπασης της φλούδας πορτοκαλιού και να δώσουν ως μεταβολικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και συγκεκριμένα αιθανόλη, ενώ ταυτόχρονα να επιβιώνουν υπό την παρουσία Δ-λιμονένιου. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πορτοκαλιού καθώς επίσης και η αξιοποιήσεις που μπορούν να έχουν τα απόβλητα από μια βιομηχανία παρασκευής χυμού πορτοκαλιού. Επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η παραγωγή αιθανόλης στις μέρες μας και οι τρόποι ανάκτησής της από τις φλούδες εσπεριδοειδών. Επίσης στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται τεχνικές απομονώσεως μικροοργανισμών. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται η παρουσίαση των μεθόδων και των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την διεκπεραίωση της παρούσας διατριβής καθώς επίσης και των πειραμάτων που έλαβαν χώρα τόσο για την απομόνωση του μικροοργανισμού όσο και για την μελέτη του. Παράλληλα γίνεται η ανάλυση και συζήτηση των αποτελεσμάτων στο τρίτο κεφάλαιο μέσα από διαγράμματα και σχήματα για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του μικροοργανισμού ο οποίος έχει απομονωθεί.
Keywords: Orange Juice; Microorganisms; Χυμός Πορτοκαλιού; Μικροοργανισμοί