Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ζήτηση τουρισμού - Ελευθερίου, Κάλια (Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η μελέτη αυτή αναφέρεται σε διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την ζήτηση του τουριστικού προϊόντος στη Κύπρο αλλά και σε πιο βαθμό. Ο τουρισμός λοιπόν είναι πολύ σημαντικός για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, παρουσιάζει σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ περίπου 12% και στο ισοζύγιο πληρωμών. Πολλοί είναι οι καθοριστικοί παράγοντες του τουρισμού στην Κύπρο. Κάποιοι απ’ αυτούς είναι: η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της χώρας προέλευσης και της χώρας προορισμού, η διαφορά του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ο πληθυσμός της χώρας προέλευσης , το γενικό επίπεδο των τιμών, η απόσταση μεταξύ των χωρών, η συχνότητα των πτήσεων που έχει κάθε χώρα προς την χώρα προορισμού, ο αριθμός των αεροδρομίων, η τουριστική υποδομή, τα άτομα που απασχολούνται από τον τουρισμό, μεταβλητές λοιπόν που χρησιμοποιούνται για την μέτρηση της τουριστικής ζήτησης. Ακόμη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ψευδομεταβλητές όπως χώρες από ευρωπαϊκή ένωση, πολιτικά, κοινωνικά, και αθλητικά γεγονότα σε έναν προορισμό (απρόβλεπτες διεθνείς εξελίξεις, οικολογικές καταστροφές, απειλή της τρομοκρατίας, πολιτική ανησυχία, ολυμπιακοί αγώνες, κλπ). Ως εξαρτημένη μεταβλητή χρησιμοποιείται οι αφίξεις των τουριστών. Οι διάφοροι παράγοντες που καθορίζουν την ζήτηση του τουρισμού μπορούν να διασφαλίσουν μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και με την ανάλογη αξιοποίηση τους μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη καινοτόμων τουριστικών προϊόντων έτσι ώστε να διασφαλίσουν την άνεση, ασφάλεια και ιδιόμορφη εμπειρία των τουριστών στο νησί. Η σχέση μεταξύ των τουριστικών αφίξεων σε μια χώρα και των διαφόρων παραγόντων είτε οικονομικών είτε όχι, έχει θεωρηθεί σημαντική από πολλούς μελετητές για τη διαμόρφωση της τουριστικής ζήτησης. Στην παρούσα μελέτη αποφάσισα να επιλέξω αυτή την σχέση χρησιμοποιώντας αφίξεις για τη περίοδο 1990-2010 μέσα από την οποία θα βγάλω τα ανάλογα συμπεράσματα για το κυπριακό τουριστικό προϊόν και την ζήτηση του, ζήτημα το οποίο θεωρείται αρκετά σημαντικό για την ανάπτυξη του νησιού μας. Αναμένω να έχω ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης τουρισμού καθώς μειώνεται το κόστος μεταφοράς των τουριστών είτε αυτό είναι ταξιδιωτικό είτε οποιοδήποτε κόστος που επηρεάζει την πρόσβαση στην Κύπρο σχετικά με τους υπόλοιπους παράγοντες.
Keywords: Κύπρος; Τουρισμός; Οικονομική ανάπτυξη; Τουριστική ανάπτυξη