Πειραματική μελέτη μιας θερμοσιφωνικής μονάδας υβριδικού φωτοβολταϊκού/θερμικού ηλιακού συλλέκτη - Σουλιώτης, Μανώλης; Τρυπαναγνωστόπουλος, Γιάννης; Καλογήρου, Σωτήρης; Φλωρίδης, Γεώργιος A.; Ekhrawat, Monir; Τσιπάς, Δημήτρης (My University, 2009)
Οι θερμοσιφωνικές συσκευές επίπεδων ηλιακών συλλεκτών και τα φωτοβολταϊκά πλαίσια είναι τα πλέον διαδεδομένα ηλιακά συστήματα τα οποία παράγουν θερμότητα και ηλεκτρισμό, αντίστοιχα. Οι ηλιακές συσκευές υβριδικών θερμικών/φωτοβολταϊκών συσκευών (PV/T) μπορούν ταυτόχρονα να παράγουν θερμότητα και ηλεκτρισμό, κατορθώνοντας να αξιοποιήσουν στο μέγιστο την απορροφούμενη ηλιακή ακτινοβολία. Συγκεκριμένα με την κατάλληλη σχεδίαση των υβριδικών PV/T ηλιακών συστημάτων είναι δυνατή η εξαγωγή θερμότητας από το φωτοβολταϊκό πλαίσιο, θερμαίνοντας αέρα ή νερό και τελικά να μειώνεται η θερμοκρασία λειτουργίας των φωτοβολταϊκών πλαισίων και να διατηρείται η ηλεκτρική τους απόδοση σε ικανοποιητικό επίπεδο. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται η σχεδίαση και τα πειραματικά αποτελέσματα μιας θερμοσιφωνικής υβριδικής μονάδας PV/T. Η συσκευή έχει κατασκευαστεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μελετάται η ηλεκτρική και θερμική ενέργεια απολαβής κάτω από τις καιρικές συνθήκες της Πάτρας.
Experimental Investigation of a Thermosiphonic Hybrid PV/T Solar System
Keywords: Θερμοσιφωνικές συσκευές; Επίπεδοι ηλιακοί συλλέκτες; Φωτοβολταϊκά πλαίσια