Συγκρούσεις - Συμβατότητες δραστηριοτήτων στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου - Evagorou, Evagoras S.; Mettas, Christodoulos; Themistocleous, Kyriacos; Loulli, Eleni; Hadjimitsis, Diofantos G. (My University, 2023)
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο «Διασυνοριακή συνεργασία για την Εφαρμογή του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» και ακρώνυμο ΘΑΛ-ΧΩΡ 2, δημιουργήθηκε ένας ενιαίος πίνακας ο οποίος καταγράφει τις συγκρούσεις και συμβατότητες για τις δραστηριότητες και υποδομές στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου. Ο πίνακας εμπεριέχει σημαντική πληροφορία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να εντοπιστούν οι συγκρούσεις ή συμβατότητες μεταξύ χρήσεων ή δραστηριοτήτων ή υποδομών. Στο πλαίσιο του ΘΑΛΧΩΡ2 και με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί, λαμβάνει χώρα μια ομαδοποίηση των δεδομένων, έτσι ώστε να καταστεί απλούστερη η ανάγνωση του πίνακα και να εξαχθούν ευκολότερα συμπεράσματα. Σκοπός είναι η παρουσίαση της μεθοδολογίας και των αποτελεσμάτων του αναθεωρημένου πίνακα για τις συμβατότητες και τις συγκρούσεις δραστηριοτήτων που εντοπίζονται στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου. Επίσης, παρουσιάζεται εκτενώς ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο, χρησιμοποιώντας το modeler/ model builder του ArcGIS Pro, με στόχο τον εντοπισμό των συγκρούσεων των δραστηριοτήτων και υποδομών για τα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Στον αναθεωρημένο πίνακα πραγματοποιείται ένας διαχωρισμός που αφορά τις δραστηριότητες που εντοπίζονται α) στην επιφάνεια της θάλασσας, β) στον βυθό, γ) στα παράκτια. Με αυτόν τον τρόπο, διαχωρίστηκαν οι δραστηριότητες που υλοποιούνται στη στήλη ύδατος και συμπεριλήφθηκαν σε νέους πίνακες που αφορούν τις συμβατότητες και τις συγκρούσεις δραστηριοτήτων στην επιφάνεια της θάλασσας, στον βυθό, καθώς και αυτές των παράκτιων δραστηριοτήτων.
Conflicts – Compatibilities of activities in the maritime space of Cyprus
Keywords: Ανθρώπινες δραστηριότητες; Συγκρούσεις; Συμβατότητες; Θεματικοί χάρτες; Αυτοματοποιημένο εργαλείο