Παράγοντες που επηρεάζουν την θνησιμότητα εριφίων της φυλής Δαμασκού μέχρι τον απογαλακτισμό - Σοφοκλέους, Λούκας (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Στην παρούσα μελέτη, εξετάστηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο οι αιτίες και οι παράγοντες που επηρεάζουν τις απώλειες των εριφιών Δαμασκού στα αρχικά στάδια της ζωής τους και συγκεκριμένα στον τοκετό και μέχρι τον απογαλακτισμό. Επιπλέον, διερευνήθηκαν οι αιτίες θανάτου μέχρι τον απογαλακτισμό και εξετάστηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος των εριφίων στον τοκετό και τον απογαλακτισμό. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν αφορούσαν ερίφια της φυλής Δαμασκού που γεννήθηκαν στο ΙΓΕ την χρονική περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2009 και Μαρτίου 2013, στην Πειραματική Έπαυλη Αθαλάσσας του ΙΓΕ (Λευκωσία, Κύπρος). Η ανάλυση των στοιχείων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση γραμμικού και λογιστικού μοντέλου παλινδρόμησης και διωνυμικής ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων κατέδειξαν ότι η ημέρα τοκετού, η διάρκεια κυοφορίας και το βάρος τοκετού επιδρούν σημαντικά στην θνησιμότητα των εριφίων στον τοκετό και μέχρι τον απογαλακτισμό. Επιπλέον, η ηλικία της μητέρας είχε σημαντική επίδραση στις απώλειες στον τοκετό αλλά όχι στον απογαλακτισμό. Ειδικότερα, ερίφια που γεννήθηκαν από πρωτόγεννες μητέρες (ενός έτους) είχαν μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας στον τοκετό από αυτά που γεννήθηκαν από μεγαλύτερες σε ηλικία μητέρες. Το φύλο των εριφίων αλλά και η ηλικία της μητέρας βρέθηκε ότι επηρεάζουν σημαντικά το βάρος τοκετού και απογαλακτισμού των εριφίων Δαμασκού. Επιπλέον, η διάρκεια κυοφορίας και ο τύπος τοκετοομάδας είχαν σημαντική επίδραση στο βάρος τοκετού, ενώ σημαντικές διαφορές στο βάρος απογαλακτισμού συσχετίζονται και με το σύστημα θηλασμού, κατά πόσο δηλαδή θήλαζαν στην μητέρα τους ή λάμβαναν υποκατάστατο γάλακτος μέχρι τον απογαλακτισμό. Τέλος, μολύνσεις που οδηγούν σε εντερίτιδα βρέθηκε ότι ήταν η κυριότερη αιτία θανάτου μέχρι τον απογαλακτισμό. Με βάση τα συνολικά ευρήματα της μελέτης, διαφαίνεται ότι η σωστή διαχείριση των ζώων στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό και μέχρι τον απογαλακτισμό, είναι δυνατό να μειώσει σημαντικά τις απώλειες των εριφίων Δαμασκού, οι οποίες είναι επιζήμιες για τους κτηνοτρόφους.
Keywords: Ερίφια Δαμασκού