Προσδιορισμός θέσης υψομετρικών αφετηριών αναφοράς του κυπριακού δικτύου παλιρροιογράφων σταθμών «ΠΥΘΕΑΣ» στα CGRS93 και ITRF14 μέσω μετρήσεων στατικού εντοπισμού - Χρυσάνθου, Παναγιώτης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Τις τελευταίες δεκαετίες είναι από όλους αποδεκτό πως έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές εντοπισμού θέσης έναντι των συμβατικών μεθόδων, αναφερόμενος στις τεχνικές προσδιορισμού θέσης με συστήματα GNSS(Global Navigation Satelite Systems). Οι τεχνικές αυτές μπορούν να λειτουργήσουν με την βοήθεια μόνιμων σταθμών δικτύου ή και χωρίς αυτών. Είναι σε θέση πλέον να καλύψουν ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών από τοπογραφικές μέχρι πολύ εξειδικευμένες εργασίες ερευνητικού περιεχομένου. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία εφαρμόστηκε η τεχνική στατικού εντοπισμού για τον ακριβή προσδιορισμό των θέσεων των υψομετρικών αφετηριών αναφοράς (reperes) του Κυπριακού Δικτύου Παλιρροιογραφικών Σταθμών «ΠΥΘΕΑΣ». Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν τέσσερις καμπάνιες συλλογής δεδομένων μεγάλης διάρκειας χρησιμοποιώντας τα δορυφορικά συστήματα GNSS (GPS, GLONASS). Οι επιλύσεις ενέταξαν τα εν λόγω σημεία στο Κυπριακό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΚΓΣΑ’93) και στο ITRF14. Οι λήψεις των μετρήσεων για κάθε σημείο ήταν άνω των τριών ωρών με τη χρήση δεκτών Trimble R9S και κεραιών Trimble Zephyr 3. Τα αποτελέσματα προέκυψαν από την επεξεργασία και επίλυση των μετρήσεων της κάθε υψομετρικής αφετηρίας ξεχωριστά μέσω του προγράμματος Trimble Business Center V5.00. Ο υπολογισμός των συντεταγμένων της κάθε υψομετρικής αφετηρίας, τόσο οριζοντιογραφικά όσο και κατακόρυφα πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ως δεδομένα από το επίσημο Κυπριακό δίκτυο μόνιμων σταθμών CYPOS. Σε δεύτερο στάδιο η αρχική σύνδεση με το ITRF14 πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το μόνιμο σταθμό των δικτύων IGS και EPN ΝΙCO ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην Αθαλάσα στη Λευκωσία. Με αυτό τον τρόπο, οι υψομετρικές αφετηρίες θα μπορούν αφενός να ελέγχονται για ενδεχόμενες μικρομετακινήσεις και αφετέρου καθίσταται δυνατός ο υπολογισμός της αποχής του γεωειδούς με σημαντική ακρίβεια.
Keywords: GNSS; Στατικός Εντοπισμός; Παλιρριοιογράφοι; Reperes; ΠΥΘΕΑΣ