Επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ακαδημαϊκή επίδοση των φοιτητών/τριων - Ρούσου, Κωνσταντία (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ακαδημαϊκή επίδοση των φοιτητών/τριων» έχει ως στόχο να ερευνήσει κατά πόσο η χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) επηρεάζει αρνητικά ή θετικά την ακαδημαϊκή επίδοση των φοιτητών που κατάγονται από την Κύπρο, αλλά που μπορεί να σπουδάζουν είτε στην Κύπρο, είτε σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Η μεθοδολογία που έχει χρησιμοποιηθεί είναι μικτή. Η ποιοτική ανάλυση έγινε μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων και το δείγμα είναι 5 Κύπριοι/ες φοιτητές/τριες εκ των οποίων οι 2 είναι άνδρες και οι 3 γυναίκες. Το δείγμα της έρευνας επιλέχθηκε με βάση την ευκολία πρόσβασης σε φοιτητές/τριες. Όσον αφορά την ποσοτική μεθοδολογία συλλέχθηκαν δεδομένα μέσω ερωτηματολογίων. Το δείγμα είναι Ν=118 Κύπριοι φοιτητές και φοιτήτριες. H μέθοδος που ακολουθήθηκε είναι της στρωµατοποιηµένης δειγµατοληψίας. Τα ερωτηματολόγια περιλάμβαναν ερωτήσεις για τα δημογραφικά στοιχεία του δείγματος, γενικές πληροφορίες για την χρήση ΜΚΔ και την ακαδημαϊκή επίδοση των φοιτητών/τριων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση ΜΚΔ επηρεάζει αρνητικά την ακαδημαϊκή επίδοση των φοιτητών/τριων, ενώ παράλληλα η αυξημένη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια των διαλέξεων σχετίζεται με την έλλειψη συγκέντρωσης και τη προσοχή των φοιτητών/τριων.
Keywords: Μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ακαδημαϊκή επίδοση; Social media; Academic performance