Η ποιότητα ζωής των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας - Κώστα, Παναγιώτα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Το θέμα της ποιότητας της ζωής ενός ατόμου το οποίο πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα σύγχρονο θέμα που αφορά την κοινωνία μας και ειδικότητα την νοσηλευτική. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διερεύνηση (ανασκόπηση, εκτίμηση, διαπραγμάτευση) του θέματος της ποιότητας της ζωής των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει την ζωή τους Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (PUBMED, CINAHL) με λέξεις κλειδιά Qol, multiple sclerosis, social life, questionnaire σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Τα κριτήρια εισδοχής ήταν οι έρευνες να είναι είτε αγγλική είτε σε ελληνική γλώσσα, το δείγμα να αποτελείτο από ενήλικες και οι έρευνες να έχουν δημοσιευτεί μεταξύ 2014-2019. Η κύρια και κοινή μεταβλητή των ερευνών ήταν η ποιότητα ζωής. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 14 έρευνες, κατά την περίοδο 2014-2019, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από τις βάσεις δεδομένων διαπιστώθηκε πως η διατήρηση της ποιότητα ζωής σε υψηλά επίπεδα βοήθησε τους ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας να ανταπεξέλθουν καλύτερα στην ασθένεια αυτή. Μέσα από τον έλεγχο διάφορων καθημερινών δραστηριοτήτων έχουν την δυνατότητα καλύτερης ποιότητας ζωής το οποίο είναι πολύ σημαντικό σε άτομα που πάσχουν από νευρολογικής αιτίας ασθένεια. Συμπεράσματα: Ο νοσηλευτής οφείλει να σέβεται την ανθρώπινη υπόσταση του ασθενή σε όλη την διάρκεια της ζωής του, να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής του ανεξάρτητος θρησκείας, κουλτούρας κ.λπ. Τέλος, καταλήξαν στο συμπέρασμα πως το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, το μορφωτικό επίπεδο, η αναπηρία που μπορεί να προέλθει από την νόσο και η σωματική και ψυχική κατάσταση χρειάζεται να αξιολογείται για να μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.
Keywords: Ποιότητα ζωής; Σκλήρυνση κατά πλάκας; Quality of life; Multiple sclerosis