Νέο ρυθμιστικό διάλυμα απομόνωσης πυρήνων για εκτίμηση μεγέθους γονιδιώματος του αμπελιού με κυτταρομετρία ροής : Σύγκριση με κοινά ρυθμιστικά διαλύματα απομόνωσης - Μιχαήλ, Κυριάκος (My University, 2022)
Η κυτταρομετρία ροής (FCM) είναι μία τεχνική η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον για τη μελέτη εκατοντάδων-χιλιάδων κυτταρικών χαρακτηριστικών ανά δευτερόλεπτο και ως εκ τούτου είναι η τεχνική που επιλέγεται για αναλύσεις υψηλής απόδοσης λόγω ακρίβειας μετρήσεων και ταχύτητας. Τα φυτά όμως περιέχουν αρκετούς μεταβολίτες οι οποίοι μπορεί να παρεμποδίσουν την κυτταρική νηματική ροή και να αλληλοεπιδράσουν με χρωστικές που χρησιμοποιούνται στην κυτταρομετρία ροής για τη μελέτη μεγεθών γονιδιωμάτων (C-values). Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να αναπτυχθεί ένα καινούριο διάλυμα απομόνωσης πυρήνων από αμπέλι το οποίο να μη δημιουργεί προβλήματα παρεμπόδισης. Το φυτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν φύλλα (νεαρά και ώριμα) από ποικιλία Ξυνιστέρι. Για το διάλυμα χρησιμοποιήθηκαν σορβιτόλη/γλυκίνη και δείχθηκε η ικανότητα τους να εξουδετερώνουν τις ταννίνες/τανικά οξέα που προκαλούν παρεμβολές στην τεχνική. Το καινοφανές διάλυμα συγκρίθηκε με άλλα τρία διαλύματα τα οποία χρησιμοποιούνται για απομόνωση πυρήνων και βρέθηκε να υπερτερεί. Η σύγκριση μεταξύ των συντελεστών παραλλακτικότητας (CV) έδειξε ότι το διάλυμα σορβιτόλης/γλυκίνης είχε CV=4.06 %, γεγονός που υποδηλώνει καλύτερη απομάκρυνση μεταβολιτών σε σύγκριση με τα άλλα τρία διαλύματα [WPB (CV=7,69%), LB01(CV=6,69%) και Leal 2006(CV=7,13%)].
Keywords: κυτταρομετρία ροής; ρυθμιστικά διαλύματα απομόνωσης; μεταβολίτες; ταννικό οξύ; συντελεστής παραλλακτικότητας