Η Ιστορία των Φωτογραφικών Βιβλίων στην Κύπρο - Χατζηστεφανή, Στυλιανή (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών,Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Αυτή η εργασία επικεντρώνεται στην εύρεση, συλλογή και καταγραφή όλων των Φωτογραφικών Βιβλίων/ Άλμπουμ που έχουν εκδοθεί α) στην Κύπρο ή στο εξωτερικό από Κύπριους φωτογράφους και β) που έχουν την Κύπρο ως κύριο θέμα και είναι από ξένους φωτογράφους. Επίσης εμπεριέχεται μια ιστορική χρονολογική αφήγηση για τα βιβλία φωτογραφίας στην Κύπρο, και αυτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό από Κύπριους φωτογράφους. Τα συγκεκριμένα βιβλία επίσης κατηγοριοποιούνται αναλόγως με το είδος τους (π.χ. Φωτογραφία Ντοκουμέντου, Μνήμες Πόλεων, Ανάμνηση και Διαμάχη) και αναλύονται τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κάθε κατηγορίας στην οποία ανήκουν, με συγκεκριμένα παραδείγματα. Οι στόχοι της εργασίας είναι οι εξής: 1. Εύρεση, καταγραφή και φωτογράφηση των Φωτογραφικών Βιβλίων (όσων περισσότερων μπορούν να ευρεθούν) που ανήκουν σε Κύπριους φωτογράφους είτε φωτογραφικά βιβλία που ανήκουν σε ξένους φωτογράφους που αφορούν την Κύπρο. 2. Κατηγοριοποίηση και ένταξη των βιβλίων αυτών σε ανάλογη κατηγορία, σχετικά με το θέμα τους και το είδος στο οποίο ανήκουν. 3. Ανάλυση της κάθε κατηγορίας με σκοπό την δημιουργία μιας ιστορικής αφήγησης που θα αφορά το Φωτογραφικό βιβλίο στην Κύπρο. Η μελέτη περιλαμβάνει: α) Σκοπό της μελέτης και εξήγηση όλης της διαδικασίας εύρεσης των φωτογραφικών βιβλίων, καθώς και αναφορά σε προβλήματα και δυσκολίες. β) Σύντομη Ιστορική Αναδρομή στην Ιστορία του Φωτογραφικού βιβλίου και αναφορά των σημαντικότερων καλλιτεχνών που φωτογράφισαν το νησί. γ) Ανάλυση κάθε κατηγορίας όπου είναι ενταγμένα τα φωτογραφικά λευκώματα, αναφορά κύριων χαρακτηριστικών με παραδείγματα βιβλίων.
Keywords: Photobooks; Cyprus; Collection