Διερεύνηση της χρήσης Μεθαμφεταμίνης σχετιζόμενη με ψυχώσεις - Αλκιβιάδους, Πωλίνα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η μεθαμφεταμίνη (METH) είναι παράγωγο της αμφεταμίνης. Είναι ένα εθιστικό ψυχοδιεγερτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ασία. Η χρόνια κατάχρηση της METH δεν παράγει μόνο εξάρτηση, αλλά συνήθως προκαλεί και ψυχωτικά συμπτώματα όπως ακουστικές ψευδαισθήσεις και παρανοϊκές παραληρητικές ιδέες, παρόμοια στα θετικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας (Akiyama et αϊ., 1994; Glasner-Edwards και Mooney, 2014. Ujike και Sato, 2004). (Sri-arun Iamjan et al, 2018) Σκοπός: Απώτερος σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να διερευνηθεί το θέμα πως με την χρήση ΜΕΤΗ προκαλείται ψύχωση. Ακολούθως να διερευνηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στα πλαίσια αυτής της μελέτης: Ποιο γονίδιο η ορμόνη βοηθά στην δημιουργία ψύχωσης με την χρήση ΜΕΤΗ και τα αποτελέσματα της κάθε μελέτης μας δείχνουν ότι με την χρήση ΜΕΤΗ προκαλείται ψύχωση; Υλικό-Μέθοδος: Η αναζήτηση των άρθρων (πρωτογενής μελέτες) για την ολοκλήρωση της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων: PubMed , PsycINFO και CINAHL. Για την αναζήτηση των άρθρων χρησιμοποιήθηκαν οι λέξεις κλειδιά: «methamphetamine», «psychosis», «sunstance induced psychosis», «substance use». Αποτελέσματα: μέσα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι από το ένα τρίτο των ατόμων που κάνουν κατάχρηση της μεθαμφεταμίνης προκαλούν ψυχωτικές διαταραχές (Lecomte et al., 2018). Δεν είναι ακριβώς κατανοητό αν η ανάπτυξη της ψύχωσης οφείλεται στη διάρκεια και την έκταση της χρήση αμφεταμίνης ή οφείλεται στην ευπάθεια του ατόμου στην ψύχωση ή και τα δύο μαζί.(Lineberry και Bostwick, 2006, Volkow Nora, 2006). Ωστόσο, συγκεκριμένα γονίδια έχουν αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνα για τη συχνότητα εμφάνισης ψύχωσης σε διάφορες ψυχιατρικές ασθένειες Συμπεράσματα: Η διάκριση μεταξύ της ψύχωσης που προκαλείται από την METH και της πρωτογενής ψύχωση είναι δύσκολη για την κατανόηση του κλινικού πλάνου των διαταραχών αυτών και τον κατάλληλο προγραμματισμό θεραπευτική αγωγή. Εντούτοις, δεν καταλαβαίνουμε πλήρως γιατί κάποιοι χρήστες της METH αναπτύσσουν ψύχωση παρόμοια με τη σχιζοφρένεια (SCZ) και άλλοι όχι. (Grelotti et al, 2010) (Masashi Ikeda et al, 2013)
Keywords: Συστηματική ανασκόπηση; Μεθαμφεταμίνη; Ψύχωση; Ψύχωση προκαλούμενη από χρήση μεθαμφεταμίνης; Systematic review; Methamphetamine; Psychosis; Methamphetamine use cause psychosis