"Πλημμύρες" περίπτωση μελέτης : ποταμός Κλήμος - Νικολάου, Καλλιόπη (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Ο κλάδος της μηχανικής του σήμερα, παρόλο που στα χέρια του έχει την τεχνολογία που άφοβα κι με γνώση μπορεί να χρησιμοποιήσει, δεν παύει να έχει προβλήματα απλά και σύνθετα τα οποία δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ο προγραμματισμός, η μελέτη, η επίβλεψη και η κατασκευή δομικών έργων αλλά και έργων προστασίας του περιβάλλοντος, είναι τα αντικείμενα στα οποία και εγώ ως νέος μηχανικός θα πρέπει να αντιμετωπίσω θέλοντας να βγάλω προς τα έξω τον καλύτερο μου εαυτό και να βελτιώνομαι πρακτικά με την πάροδο του χρόνου στο αντικείμενο της σπουδής μου. Ένα μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας ευρύτερα, αλλά και εγχώρια, είναι το πρόβλημα των πλημμυρών. Ο Πολιτικός μηχανικός, έρχεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα της πλημμύρας, δηλαδή την μετακίνηση του νερού στην ατμόσφαιρα ακολουθώντας μια διαδρομή, έχοντας όμως κάποιες επιπλοκές. Μπορεί η πλημμύρα να είναι ένα φυσικό φαινόμενο, όμως με την σωστή παρέμβαση του ανθρώπου, τα αίτια από αυτές, τα οποία πολλές φορές τυχαίνει να είναι και καταστροφικά, μπορούν να αποτραπούν. Πηγαίνοντας αναδρομικά πίσω στον χρόνο, από τους αρχαίους προγόνους μας μέχρι και σήμερα, το πρόβλημα αυτό φαινομενικά δεν θεωρείται να έχει αντιμετωπιστεί πλήρως και τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα αυτό δεν είναι αρκετά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούσε να μείνει απραγής σ’ αυτό, και έτσι έχει θέσει σε λειτουργία την Οδηγία περί την Αξιολόγηση και την Διαχείριση των Κινδύνων Πλημμύρας. Το φλέγον αυτό θέμα, απαιτείται να αντιμετωπιστεί και στην Κύπρο, αφού δεν είναι λίγα τα προβλήματα που έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους κατοίκους του νησιού μας. Συγκεκριμένα στη Λεμεσό αλλά και Λάρνακα, εδώ και αρκετά χρόνια παρατηρείτε έντονο το φαινόμενο αυτό σε περιόδους με παρατεταμένη βροχόπτωση λόγω κακών εγκαταστάσεων. H υπερχείλιση ενός ποταμού μπορεί να επιφέρει πολλές καταστροφές και να προκαλέσουν ζημιές ανεπανόρθωτες. Στην Κύπρο, ένας ποταμός που αποτελεί παράδειγμα, είναι ο Κλήμος, που έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην περιοχή. Τα προβλήματα είναι πολλά, οι λύσεις ελάχιστες και αναποτελεσματικές, έτσι οδηγήθηκα στην συγγραφή της συγκεκριμένης μελέτης ώστε να καλυφθεί πλήρως το θέμα, έχοντας στο τέλος μίαν ολοκληρωτικά έτοιμη και καινοτόμα λύση που θα μπορεί να συγκρουστεί με το πρόβλημα της πλημμύρας.
Keywords: Δομικά έργα; Μηχανική; Πλημμύρα; Φυσικό φαινόμενο